Tři čtvrtiny Čechů si v restauracích rezervují stůl
22. 6. 2019
Tři čtvrtiny Čechů si před návštěvou restaurace rezervují stůl, protože každý druhý má zkušenost s tím, že volné místo v restauraci nenašel a musel zvolit jiný podnik. Nejčastěji si ho objednávají telefonicky. Jen každý pátý využívá přes web restaurace rezervační formulář, který řada podniků nemá, anebo špatně funguje. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM/MARK pro firmy Storyous.
Zatímco na oběd si stůl zamlouvá čtvrtina respondentů, ve večerních hodinách ho požaduje polovina. Až 66 procent hostů osloví podnik telefonem, čtvrtina dotázaných volí osobní jednání. Méně časté jsou rezervace v hospodách, vinárnách a kavárnách. „Podniky by měly rezervacím věnovat více pozornosti. Jejich systémy jsou často nepřehledné a nepohodlné – host musí například čekat na mail s potvrzením, že se stolem skutečně může počítat. Potvrzení se přitom často ani nedočká,“ uvedl Igor Třeslín, ředitel firmy Storyous, která dodává pokladní systémy pro gastronomické podniky.
Podle Antonia Péreze, ředitele španělské společnosti Cover Manager, která vstupuje na český trh s nabídkou rezervačních služeb pro restaurace, je důležité, aby podnik dokázal rychle reagovat, když host rezervaci zruší, anebo bez upozornění nepřijde. „Pokud nemá fungující rezervační systém, který stůl okamžitě uvolní, zbytečně pak přichází o tržby,“ uvedl.
Počet restaurací v Česku se podle nové analýzy poradenské společnosti Bisnode za posledních devět let zdvojnásobil. Nyní tu 21 072 firem podniká ve stravování a pohostinství. Loňský rok byl však rekordní v počtu zrušených restaurací, zaniklo jich 457.
Šetření agentury STEM/MARk se uskutečnilo na zhruba tisícovce respondentů.
Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) ve spolupráci se společností Data Servis – informace zveřejnila výsledky vývoje tržeb v ubytovacích a stravovacích zařízeních za první čtvrtletí letošního roku. Z průzkumu vyplývá, že provozovatelé restaurací zažívají postupný návrat hostů na...
Během 84. valného shromáždění konfederace HOTREC, které se uskutečnilo v Praze, obdržel Pavel Hlinka evropské ocenění za svůj mimořádný přínos k propagaci odvětví cestovního ruchu a pohostinství v České republice. V tiskové zprávě to uvedla Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR...
Za podpory Vinařského fondu a ve spolupráci s Národním vinařským centrem se uskutečnil dvacátý ročník ojedinělé mezinárodní soutěže kupáží, asambláží a známkových vín Cuvée 2022 Ostrava. S velkým ohlasem se v tomto klání setkaly produkty značky Mucha Sekt - degustátoři...