Šéfkuchař pražského Hiltonu přešel do bistra v Plzni

Dvaačtyřicetiletý šéfkuchař Petr Ján téměř po 12 letech opustil pražský luxusní hotel Hilton a od začátku října vaří v malém bistru Pivstro – Brewhemian Beer Bistro v Plzni. Velká kuchyně mu neschází a baví ho vařit v kamarádské a rodinné restauraci vše, co ho napadne.

Dvaačtyřicetiletý šéfkuchař Petr Ján téměř po 12 letech opustil pražský luxusní hotel Hilton a od začátku října vaří v malém bistru Pivstro - Brewhemian Beer Bistro v Plzni

„Už mě úplně nebavilo být v korporátu. Tam nevaří člověk pro normální lidi. Teď mám přímou konfrontaci se zákazníkem a to mi začalo být bližší, než být někde schovaný,“ uvedl. V kuchyni v Hiltonu pracovalo včetně cukrárny a řezníků přes 80 lidí.

Restaurace Pivstro se soustředí hlavně na pivo a k němu nabízí pokrmy, které se k němu hodí. „Díky Petrovi se tu začala vařit složitější jídla. A tím, jak hodně zveřejňujeme fotky na Instagramu a Fcebooku, tak si toho lidé všímají,“ řekla spolumajitelka restaurace Alžběta Vlčková. Na obědy a večeře má plno. Pivstro zrušilo rezervace a polovinu míst neblokuje, aby nemuselo odmítat lidi z ulice. „Teď s Petrem se to plní úplně,“ uvedla Vlčková, která také vaří.

Při otevření před dvěma lety byla v restauraci velice základní kuchyně jako na chatě. Jídla musela být rychlá a jednoduchá, uvedl Ján. Po jeho příchodu si vytvořili kuchyni novou.

Vlčková, která restauraci otevřela společně se svým bratrem, ráda cestuje a inspirovala se v cizině, kde je podobných rodinných a kamarádských bister hodně a vaří tam v malém. Do restaurace dala všechny ušetřené peníze. „Snažili jsme se vytvořit podnik, do něhož bychom sami rádi chodili,“ uvedla. Kromě piva Pilsner Urquell, který podle Vlčkové plzeňská hospoda mít musí, nabízí sedm piv z minipivovarů.

„Hlavním konceptem je, aby se jídlo vždy hodilo k tomu pivu, které aktuálně nabízíme,“ vysvětlila a dodala: „Petr se mě různě po telefonu a o víkendech snažil naučit vařit. Od našich začátků byla vždy jídla poctivá, ale chyběla profesionalita.“

Pivstro má v týdenní nabídce „jen“ tři jídla, ve stálé asi 20. Podle Jána některé pokrmy, běžné ve světě, Plzeňané neznají. „Nejedl se tu například koriandr a chilli papričky a dnes to lidé chtějí a už pěstují doma,“ zmínil Ján. Chtěl by více naučit jíst místní lidi mořské ryby a plody s exotičtějšími chutěmi.

Foto: Shutterstock.com

 

Nejnovější články z rubriky Česko a jeho regiony

Foto: CzechTourism

Zahraniční odborníci na cestovní ruch poznali Karlovarský kraj

První velká incomingová akce na podporu návštěvnosti České republiky po pandemii covid-19. Tak vnímají odborníci na cestovní ruch z celého světa Czech Republic Travel Trade Day (TTD) 2022. Ve spolupráci s Destinační agenturou Živý kraj ho uspořádala...

Číst více
Foto: DMO Český Krumlov Region

Web destinace Český Krumlov Region uspěl ve Zlatém erbu

Webové stránky destinace Český Krumlov Region zabodovaly jako jedny z nejlepších v republice v soutěži Zlatý erb. V kategorii měst a obcí se umístily na druhé příčce v rámci Ceny místopředsedy vlády pro digitalizaci za nejlepší turistickou prezentaci. Ocenění se předávala...

Číst více
Foto: TO Pardubicko

Na Pardubicku jednali o výběru poplatků z pobytu i moderních technologiích

V Pardubicích se včera sešli místní aktéři cestovního ruchu. Debatovali například o moderních technologiích v turismu nebo o výběru poplatků z pobytu. Pravidelné jednání uspořádala už pošesté oblastní organizace cestovního ruchu s názvem Pardubicko - Perníkové srdce Čech.

Číst více