Co se vám vybaví, když zazní slovo gastroturista? Váš kamarád, který s batohem na zádech cestuje po Asii a na tamních pouličních tržištích ochutnává smažené tarantule, štíry a kobylky? Vězte, že jde o správnou asociaci, nicméně hlavní proud je jinde. Přesněji řečeno teče opačným směrem.
Jak si můžete přečíst v naší hlavní tematické rubrice, nejčastěji vyrážejí na cesty za jídlem turisté z Asie, zejména pak z Číny. Už dávno neplatí, že čínští turisté na svých cestách vyhledávají čínské restaurace, případně si večer na hotelu vaří instantní nudle. Dnes podobně jako turisté z dalších zemí rádi ochutnávají gastronomii zemí, které navštěvují. A zjišťují, že pozice čínské kuchyně není v globálu tak neotřesitelná, jak si možná mnozí mysleli. To dává velkou šanci i českým restauratérům. Jistě, čínští hosté mají svá specifika a nepatří mezi úplně jednoduché hosty, ale už s ohledem na jejich počty by bylo chybou se této lukrativní klientely vzdávat.
Koneckonců čínský strávník je ještě nic proti hostovi z Indie. Že nelze Indovi nabídnout hovězí, to asi každý ví. Mnozí také tuší, že v indické populaci je velké množství vegetariánů. Jenže ani s touto znalostí si nevystačíte – podskupin vegetariánů je v Indii málem tolik, co v Čechách pivovarů. Někteří nejedí žádné živočišné produkty. Jiní bez problémů zkonzumují vejce či mléko. Za vegetariány se ale označují i lidé, kteří si pochutnají na rybě. Další vegetarián si klidně dá maso kuřecí, ovšem krůtí mu na talíř přijít nesmí. A tak bychom mohli pokračovat. Zkrátka a dobře, gastronomicky se zavděčit indickým turistům chce určitou zkušenost. A vězte, že Indové patří k nejčetnějším skupinám gastroturistů. K nám jich loni přijelo „jen“ 85 000, nicméně jejich počty exponenciálně rostou. A porostou.
Proč to všechno píši? Zejména proto, abychom si uvědomili, že gastroturistika není zdaleka tak jednoduchá disciplína, jak si možná někteří myslejí. Kdo chce uspokojit čím dál náročnější gurmety z různých končin světa, musí sledovat trendy, neustále se vzdělávat a zdokonalovat. A to se v českých luzích a hájích pořád ještě moc nenosí. Se svíčkovou a pečeným kolenem si na věky nevystačíme…
Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) ve spolupráci se společností Data Servis – informace zveřejnila výsledky vývoje tržeb v ubytovacích a stravovacích zařízeních za první čtvrtletí letošního roku. Z průzkumu vyplývá, že provozovatelé restaurací zažívají postupný návrat hostů na...
Během 84. valného shromáždění konfederace HOTREC, které se uskutečnilo v Praze, obdržel Pavel Hlinka evropské ocenění za svůj mimořádný přínos k propagaci odvětví cestovního ruchu a pohostinství v České republice. V tiskové zprávě to uvedla Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR...
Za podpory Vinařského fondu a ve spolupráci s Národním vinařským centrem se uskutečnil dvacátý ročník ojedinělé mezinárodní soutěže kupáží, asambláží a známkových vín Cuvée 2022 Ostrava. S velkým ohlasem se v tomto klání setkaly produkty značky Mucha Sekt - degustátoři...