Čtvrtek 21. března bude nejen oslavou prvního jarního dne, ale opětovně také poctou francouzské gastronomii. Proběhne totiž již pátý ročník akce Goût de / Good France, do kterého se zapojí i víc než dvě desítky tuzemských restaurací.
Akce s názvem Goût de / Good France je celosvětovou oslavou francouzské gastronomie, která navazuje na myšlenku tzv. Epikurejských večeří, které na počátku minulého století organizoval šéfkuchař Auguste Escoffier. Právě jeho v roce 1912 napadlo nabídnout v jeden den stejné menu v restauracích v různých světových městech a pozvat co nejvíce lidí. V roce 2015 tento nápad oprášil francouzský ministr zahraničních věcí Laurent Fabius, na jehož popud pak proběhl ve spolupráci s michelinským šéfkuchařem Alainem Ducassem první ročník akce „Goût de France/Good France”.
České podniky zapojené do projektu Goût de / Good France:
– Park Hotel Hradec Králové
– Chez Catherine
– Bistro Piano
– Francouzská restaurace Art Nouveau
– Thir
– Bistro Magdalene
– Restaurace Aquarium
– Restaurace Ve vilách
– La Villa
– Bistrot de Papa
– La Bouchée Gril
– Benada Restaurant (Clarion Congress Hotel Ostrava)
– Pivovarské domy
– Merlot – Zastávka
– Café Záhorský
– Café 35
– Bílá kráva
– Pot au feu
– Tusculum
– Alchymist Club Restaurant
– Bistrot a table
Letos se do oslav francouzské kuchyně zapojí 5 000 kuchařů po celém světě. Svým hostům nabídnou 21. března francouzské exkluzivní menu, případně připraví dokonce celý francouzský týden. Podobně jako v uplynulých čtyřech ročnících půjde o mezinárodní akcí gurmánů vyznávajících francouzský styl. Podstatou akce je moderní, zdravá kuchyně s místními a regionálními produkty, inspirovaná Francií, nově interpretovaná a doprovázená francouzskými víny a lihovinami. Tak budou vypadat i menu, která připraví pro své hosty 21 českých restaurací, bister a kantýn zapojených do projektu. Zárukou kvality a autentičnosti podávaných jídel je fakt, že každý šéfkuchař se musí se svým navrhovaným menu přihlásit na internetových stránkách projektu a počkat na schválení.
Letošní ročník akce je tematicky zaměřen na Provence a na udržitelnou kuchyni citlivou k životnímu prostředí. Goût de / Good France mj. podporuje nadaci „No More Plastic”, která bojuje za ochranu oceánů a omezení využívání plastů. Každá restaurace také věnuje 5% z tržby některé předem vybrané neziskové organizaci.
Ceny menu stanovuje daná restaurace. Nabídka by ale měla oslovit všechny hosty, a tak budou nabízeny menu různých kategorií: od formule „Bistro” až po „Fine Dining”. Doporučuje se včasná rezervace vybrané restaurace. Více na www.goodfrance.com.
Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) ve spolupráci se společností Data Servis – informace zveřejnila výsledky vývoje tržeb v ubytovacích a stravovacích zařízeních za první čtvrtletí letošního roku. Z průzkumu vyplývá, že provozovatelé restaurací zažívají postupný návrat hostů na...
Během 84. valného shromáždění konfederace HOTREC, které se uskutečnilo v Praze, obdržel Pavel Hlinka evropské ocenění za svůj mimořádný přínos k propagaci odvětví cestovního ruchu a pohostinství v České republice. V tiskové zprávě to uvedla Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR...
Za podpory Vinařského fondu a ve spolupráci s Národním vinařským centrem se uskutečnil dvacátý ročník ojedinělé mezinárodní soutěže kupáží, asambláží a známkových vín Cuvée 2022 Ostrava. S velkým ohlasem se v tomto klání setkaly produkty značky Mucha Sekt - degustátoři...