Roste zájem o elektronické stravenky i platbu mobilem

Stravenkové firmy evidují vyšší zájem o elektronické stravenky i o platbu za jídlo přes mobilní aplikace. Společnost Up Česká republika zaznamenává každý měsíc nárůst počtu uživatelů eStravenky v restauracích o více než deset procent. Klienti společnosti Edenred přes třetinu transakcí uskutečňují digitálně. K zrychlení digitalizace podle firem přispěla pandemie koronaviru, vyplývá z vyjádření zástupců firem.

Stravenkové firmy evidují vyšší zájem o elektronické stravenky i o platbu za jídlo přes mobilní aplikace

Společnost UP ČR zaznamenala od začátku roku nárůst počtu uživatelů stravenkových karet o zhruba 100 procent. Nejvíce jich přibylo po znovuotevření restaurací na konci května. Up letos vydal 21 tisíc nových karet, uvedl generální ředitel firmy Stéphane Nicoletti. „Velký potenciál vidíme v platbách mobilním telefonem. Do Apple Pay či Google Pay si během pár měsíců nahrálo eStravenku 15 procent uživatelů a aktivně tak v restauracích platí,“ dodal.

Za vyšším využívám elektronických stravenkových karet může podle Nicolettiho i rostoucí počet míst, která je akceptují. Od znovuotevření restaurací vzrostl o třetinu počet restaurací, které přijímají eStravenku. Je jich podle Nicolettiho přes 15 tisíc. „Restaurace jsou sice otevřené už čtvrt roku, ale stále nemají vyhráno, proto se snaží hledat nové cesty, jak najít stálé zákazníky, kteří je podpoří i v klíčové části roku, kterou pro ně bude právě nadcházející podzim,“ dodal.

Digitální karty společnosti Endered využívá podle její mluvčí Daniely Pedret přes 300 tisíc zaměstnanců. Stravenková karta Sodexo má podle manažerky společnosti Terezy Knířové 350 tisíc uživatelů. Na trh v červenci vstoupila nová česká značka LemonPay. Do konce roku chce mít 25 tisíc držitelů, do tří let chce získat 250 tisíc aktivních uživatelů.

Plnou digitalizaci stravovacích poukázek prosazuje Asociace provozovatelů poukázkových systémů. Snížila by se tak podle ní administrativní zátěž zaměstnavatelů a obchodníků, zajistily by se rychlé platby obchodníkům a zvýšilo pohodlí uživatelů.

Asociace odmítá stravenkový paušál, navržený ministerstvem financí, jako alternativu ke stravenkám. Lidé by místo poukázek dostávali hotové peníze. Podle asociace by paušál způsobil výpadek příjmů státního rozpočtu deset až 20 miliard korun. Ministerstvo financí dříve odhadlo, že zavedení paušálu připraví veřejné finance zhruba o 2,3 miliardy korun. Poslanci daňový balík pro příští rok, jehož součástí stravenkový paušál je, v červenci v prvním čtení podpořili. Sněmovně ho nyní ke schválení doporučil Sněmovní rozpočtový výbor.

Stravenky jsou nejrozšířenější firemní benefit. Firmy si mohou odečíst 55 procent hodnoty poukázky z daňového základu. Stravenky dostává kolem 1,3 milionu lidí.

Foto: Shutterstock.com

 

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

Celyoturismu.cz končí, cestovní ruch se přesouvá na Komoraplus.cz

Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Restauratérům i ubytovatelům se vracejí hosté

Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) ve spolupráci se společností Data Servis – informace zveřejnila výsledky vývoje tržeb v ubytovacích a stravovacích zařízeních za první čtvrtletí letošního roku. Z průzkumu vyplývá, že provozovatelé restaurací zažívají postupný návrat hostů na...

Číst více
Foto: AHR ČR

Pavel Hlinka nositelem Gaspart Bonet Foundation Award

Během 84. valného shromáždění konfederace HOTREC, které se uskutečnilo v Praze, obdržel Pavel Hlinka evropské ocenění za svůj mimořádný přínos k propagaci odvětví cestovního ruchu a pohostinství v České republice. V tiskové zprávě to uvedla Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR...

Číst více