Restauracím stále chybějí zahraniční hosté i pravidelní strávníci z kancelářských center, kteří nepřestali ani po skončení nouzového stavu pracovat z domova. V průměru jsou stravovací zařízení na 30 až 50 procentech loňských čísel. Mezi podniky panují velké lokální rozdíly. I v místech, která nyní vykazují dobré výsledky, se po prázdninách očekává útlum poptávky, řekl prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek.
Restaurace ve městech, které byly před krizí zaměřeny na nabídku obědových menu, zaznamenaly pokles návštěvnosti i tržeb. Mnoho lidí z kancelářských budov nadále pracuje z domova, kde se i stravuje. „Ještě větší propad evidují restaurace zaměření na zahraniční turisty. Česká klientela k zaplnění výpadku nestačí,“ doplnil Stárek.
S většími problémy se stále potýkají velká města v čele s Prahou. Zdejším restauracím nejenže chybějí zahraniční turisté, ale zrušeny byly i různé firemní akce. Dobře si nyní podle Stárka vedou podniky na jihu Čech či Lipensku. Lokality jsou podle něj v létě každoročně hojně navštěvovány domácí klientelou, letošní rok není výjimkou. Dle Stárka se však dá předpokládat, že po prázdninách dobré časy pominou.
Stravovací zařízení po uvolnění opatření fungují v běžném provozu. V podnicích musí být k dispozici dezinfekce pro hosty, platí přísná hygienická a bezpečnostní opatření. Ministerstvo zdravotnictví do nich chtělo od 1. září vrátit roušky. Nakonec původní rozhodnutí změnilo a do restaurací bude i nadále možné chodit bez zakrytých úst a nosu.
Foto: Shutterstock.com



