Pivovary zahájily kampaň za záchranu hospod

Pivovary spustily kampaň za záchranu hospod. Lidé si mohou na stránkách Zachranhospodu.cz kupovat poukazy, které uplatní, až se restaurace znovu otevřou, napsal server lidovky.cz. Situace je kritická, uvedl Český svaz pivovarů a sladoven. Podle odhadů Asociace hotelů a restaurací klesnou celkové roční tržby restaurací o 40 procent, pokud se vrátí k běžnému provozu v červnu. Podle výkonné ředitelky svazu Martiny Ferencové nyní o 40 procent klesly tuzemské tržby také pivovarům.

Pivovary spustily kampaň za záchranu hospod. Lidé si mohou na stránkách Zachranhospodu.cz kupovat poukazy

„Česká hospoda je součástí naší kultury a také tradičně důležitým centrem společenského života. Byla by velká škoda, pokud by hospody a restaurace musely definitivně končit. Věříme, že se do iniciativy zapojí další pivovary, výrobci nápojů i široká veřejnost,“ uvedl předseda svazu František Šámal. Do iniciativy se zapojily největší pivovary a skupiny Plzeňský Prazdroj, Staropramen, Budějovický Budvar, Primátor, Starobrno nebo Svijany, partnery jsou stravenkový Edenred, Kofola, Makro a Becherovka.

„Prodej čepovaného piva se prakticky zastavil. Pivovarům tak klesly tuzemské prodeje v průměru o zhruba 40 procent, a to zejména kvůli uzavřeným restauracím a hospodám. Další ztráty jsou způsobeny také vlivem nižšího exportu,“ řekla Ferencová. Všechny pivovary podle ní řeší, co s vyrobeným sudovým pivem, případně co s pivem, které se už začalo vyrábět a kvůli zavřeným restaurací ho není kde prodávat. „Celkově se jedná o celou čtvrtletní produkci čepovaného piva pro český trh. Bude záležet na délce opatření proti šíření koronaviru,“ dodala.

Sektor včetně návazných provozů zaměstnává čtvrt milionu lidí. Svaz upozornil na to, že loni jenom na dani z přidané hodnoty restaurace a hospody odvedly státu 45 miliard korun.

Prezident Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň už dříve odhadl, že zhruba čtvrtina z 500 českých minipivovarů krizi nepřežije – budou muset zavřít nebo je jejich majitelé prodají. Podle svazu je více než 90 procent provozoven zavřeno.

Aktivitu Českého svazu pivovarů a sladoven předcházely kampaně některých minipivovarů, například pivovar Kytín organizuje akci Zachraň pivo. Akce pro několik minipivovarů se rozrostla, nyní je podle jeho webu přihlášeno 189 minipivovarů, lidé mohou zachránit před zkažením více než 6,5 milionu piv.

Foto: Shutterstock.com

 

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

Soumrak jednorázových plastů v restauracích

Stravovací zařízení nečekají, až Sněmovna projedná návrh zákona, který zakazuje uvádět na trh jednorázové plastové kelímky, příbory či brčka. Některá tyto výrobky z provozu už vyloučila a nahradila je papírovými, dřevěnými a jinými alternativami. Zákazníky zároveň motivují, aby...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

AMSP: Za bezinfekčnost hostů nesmí zodpovídat restauratéři

Současným hlavním cílem zástupců podnikatelů v gastronomii podle Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP) je uhlídat, aby ministerstvo zdravotnictví (MZd) neprosadilo přenesení povinnosti kontroly bezinfekčnosti hostů na restauratéry. Pro provozovatele by to představovalo výraznou komplikaci. Stát...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Brněnským restauracím chybí kuchaři

Některé restaurace a hospody v Brně nemají o letních prázdninách o zákazníky nouzi. Potýkají se však s nedostatkem personálu, chybějí zejména kuchaři. V době koronavirové pandemie a omezení provozů si našli jiné zaměstnání a k původnímu se již nevrátili. Vyplývá to z odpovědí zástupců restaurací,...

Číst více