Pivovar Svijany nahradil stáčení piva do sudů

Pivovar Svijany zastavil kvůli uzavření restaurací po vyhlášení nouzového stavu stáčet pivo do sudů. Naplno jedou linky, kde se stáčí pivo do lahví a plechovek. Aby pivovar pokryl poptávku zákazníků, pracovat musí i o víkendech. Největší pivovar v Libereckém kraji denně naplní 600 tisíc lahví, což je o polovinu víc než běžně a 150 tisíc půllitrových plechovek, což představuje nárůst o pětinu, řekl Luboš Spálovský.

Pivovar Svijany zastavil kvůli uzavření restaurací po vyhlášení nouzového stavu stáčet pivo do sudů

„Bedlivě sledujeme a řídíme stav zásob a dodávky surovin a zavádíme opatření na ochranu skladových a distribučních operací s cílem zajistit dostupnost piva pro všechny své zákazníky, takže nedostatek piva na trhu rozhodně nehrozí,“ doplnil svijanský sládek Petr Menšík. Pro zákazníky zůstala otevřená pivovarská prodejna přímo ve Svijanech, omezený sortiment mohou zájemci podle něj objednávat také na e-shopu pivovaru.

Pivovar chce pomoci provozovatelům restaurací a hostinců, kteří museli kvůli koronaviru ze dne na den zavřít. Nabízí jim výměnu sudů s prošlým pivem za čerstvé nebo zprostředkování bezplatného pracovně-právního poradenství v souvislosti s dočasným uzavřením provozoven. „Naším cílem je maximálně je v současné těžké situaci podpořit a pomoci jim ekonomicky tím, že vezmeme část jejich ztrát na sebe,“ řekl ředitel pivovaru Roman Havlík. Pivo naražené před rozhodnutím o uzavření restaurací i nenačaté sudy s pivem s končící expirací hodlá pivovar hospodám kompenzovat v plné výši.

Svijanský pivovar podle Menšíka pivo kvůli prodloužení trvanlivosti nestabilizuje, nefiltruje, kvůli zachování nutriční hodnoty ho ani nepasterizuje. „Neodebíráme z něj tedy bílkoviny a polyfenoly, které sice během delšího skladování způsobují zákal, ale v pivu jsou důležité, protože jsou základem jeho plné, chlebnaté chuti a husté trvanlivé pěny. Navíc jsou prospěšné pro lidský organismus, polyfenoly z chmele jsou třeba významným antioxidantem,“ doplnil. I proto je podle něj třeba sudy před otevřením restaurací vyměnit. „Je pro nás důležité, aby návštěvníci hospod mohli po jejich opětovném otevření dostat pivo opravdu čerstvé,“ dodal sládek.

Foto: Shutterstock.com

 

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

Celyoturismu.cz končí, cestovní ruch se přesouvá na Komoraplus.cz

Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Restauratérům i ubytovatelům se vracejí hosté

Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) ve spolupráci se společností Data Servis – informace zveřejnila výsledky vývoje tržeb v ubytovacích a stravovacích zařízeních za první čtvrtletí letošního roku. Z průzkumu vyplývá, že provozovatelé restaurací zažívají postupný návrat hostů na...

Číst více
Foto: AHR ČR

Pavel Hlinka nositelem Gaspart Bonet Foundation Award

Během 84. valného shromáždění konfederace HOTREC, které se uskutečnilo v Praze, obdržel Pavel Hlinka evropské ocenění za svůj mimořádný přínos k propagaci odvětví cestovního ruchu a pohostinství v České republice. V tiskové zprávě to uvedla Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR...

Číst více