Pivovar Svijany nahradil stáčení piva do sudů

Pivovar Svijany zastavil kvůli uzavření restaurací po vyhlášení nouzového stavu stáčet pivo do sudů. Naplno jedou linky, kde se stáčí pivo do lahví a plechovek. Aby pivovar pokryl poptávku zákazníků, pracovat musí i o víkendech. Největší pivovar v Libereckém kraji denně naplní 600 tisíc lahví, což je o polovinu víc než běžně a 150 tisíc půllitrových plechovek, což představuje nárůst o pětinu, řekl Luboš Spálovský.

Pivovar Svijany zastavil kvůli uzavření restaurací po vyhlášení nouzového stavu stáčet pivo do sudů

„Bedlivě sledujeme a řídíme stav zásob a dodávky surovin a zavádíme opatření na ochranu skladových a distribučních operací s cílem zajistit dostupnost piva pro všechny své zákazníky, takže nedostatek piva na trhu rozhodně nehrozí,“ doplnil svijanský sládek Petr Menšík. Pro zákazníky zůstala otevřená pivovarská prodejna přímo ve Svijanech, omezený sortiment mohou zájemci podle něj objednávat také na e-shopu pivovaru.

Pivovar chce pomoci provozovatelům restaurací a hostinců, kteří museli kvůli koronaviru ze dne na den zavřít. Nabízí jim výměnu sudů s prošlým pivem za čerstvé nebo zprostředkování bezplatného pracovně-právního poradenství v souvislosti s dočasným uzavřením provozoven. „Naším cílem je maximálně je v současné těžké situaci podpořit a pomoci jim ekonomicky tím, že vezmeme část jejich ztrát na sebe,“ řekl ředitel pivovaru Roman Havlík. Pivo naražené před rozhodnutím o uzavření restaurací i nenačaté sudy s pivem s končící expirací hodlá pivovar hospodám kompenzovat v plné výši.

Svijanský pivovar podle Menšíka pivo kvůli prodloužení trvanlivosti nestabilizuje, nefiltruje, kvůli zachování nutriční hodnoty ho ani nepasterizuje. „Neodebíráme z něj tedy bílkoviny a polyfenoly, které sice během delšího skladování způsobují zákal, ale v pivu jsou důležité, protože jsou základem jeho plné, chlebnaté chuti a husté trvanlivé pěny. Navíc jsou prospěšné pro lidský organismus, polyfenoly z chmele jsou třeba významným antioxidantem,“ doplnil. I proto je podle něj třeba sudy před otevřením restaurací vyměnit. „Je pro nás důležité, aby návštěvníci hospod mohli po jejich opětovném otevření dostat pivo opravdu čerstvé,“ dodal sládek.

Foto: Shutterstock.com

 

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

Restaurační zahrádky ve „štatlu“ až do Silvestra

Zatímco v minulých letech končila sezona venkovního posezení u restaurací v centru Brna na konci října, letos si budete moci dát „škopek" nebo „červa" na zahrádce třeba na „Frajplacu" až konce roku. Městská část Brno-střed tak vyhověla žádostem...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Restauratéři mají kontrolovat bezinfekčnost, AHR požaduje změny

Dosluhující vláda Andreje Babiše zpřísnila proticovidová opatření – počínaje pondělím 1. listopadu bude muset personál restaurací kontrolovat u hostů doklad o bezinfekčnosti. Restauratéři se nové povinnosti přizpůsobí, Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) ale varuje před dalším poklesem tržeb...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Etiketa jiných kultur: Se Španělem u stolu

Se zaujetím se u čtenářů setkal článek o dvou pilířích španělské kultury, který jsme publikovali před několika týdny. Vraťme se proto ještě jednou na Pyrenejský poloostrov a zastavme se u specifických rysů španělského stolování. A začít nemůžeme jinde než u legendárních...

Číst více