Otevřou se horská střediska v půli května?

Foto: Shutterstock.com Foto: Shutterstock.com

Po prakticky nulové zimní sezoně se naděje provozovatelů tuzemských horských středisek upínají k letní sezoně. Ta by mohla v ideálním případě začít v polovině května. Nezájmu českých zákazníků se přitom areály bát nemusí. Vyplývá to z informací, jež zazněly na dnešní tiskové konferenci Asociace horských středisek ČR.

Zimní sezonu by provozovatelé horských středisek a skiareálů nejraději vymazali z paměti. Z důvodu protiepidemických opatření mohli mít otevřeno pouhých devět dní, přitom meteorologické podmínky nasvědčují tomu, že tato sezona mohla nejlepší za posledních sedm let. Jak uvedl ředitel Asociace horských středisek (AHS) Libor Knot, lyžařské areály přišly na tržbách o víc než 3 mld. Kč. Jejich uzavření dopadlo i na horské regiony. Podle multiplikačního modelu studie vypracované společností KMPG horská střediska (tedy včetně ubytovacích, stravovacích a dalších služeb) přišla až o 25 mld. Kč. „Nerealizovaný provoz horských středisek po započtení multiplikačního efektu znamená, že veřejné rozpočty České republiky přišly na daních a dalších odvodech o 10,5 mld. Kč,“ dodal Knot.

Alespoň částečnou pomocí v nouzi byly vládní kompenzace, zejména tedy podpora z programu COVID Sport III Lyžařská střediska ve výši 860 mil. korun. „Jsme rádi, že ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu vznikl kompenzační program pro lyžařská střediska, který pokrýval 50 % nákladů z minulých let,“ řekl Libor Knot. Druhou polovinu financí museli ale podnikatelé získat z jiných zdrojů. „Vzhledem k tomu, že tržby neměli, musí sáhnout do rezerv nebo k půjčkám u bank či jiných investorů. Samozřejmostí je přitom škrcení všech provozních nákladů a odklady investic,“ doplnil. Vládní program přitom fungoval více pro menší a střední areály, nikoli však pro pětici největších, které ale tvoří polovinu celého trhu. Důvodem je zastropování částkou 1,8 milionů eur (cca 46 milionů Kč), již stanovila EU na přímou podporu podnikatelům zasaženým pandemií covid-19. To mělo pro tyto provozovatele za následek kompenzace ve výši pouhých 12–25 % nákladů. Situace těchto společností je tak podle předsedy AHS velmi problematická.

Podle Kateřiny Neumannové, prezidentky AHS, je nyní klíčové připravit se na letní sezonu. „Věříme, že zájem o hory bude opět velký a naši klienti se na ně budou vracet, proto jim chceme připravit podmínky, na které jsou zvyklí z předchozích let,“ uvedla Neumannová. Zástupci asociace na dnešní tiskové konferenci informovali, že budou i nadále vyvíjet tlak na příslušné úřady, aby mohla být letní sezona na českých horách zahájena co nejdříve, ideálně v polovině května. Pochopitelně za dodržení opatření, která ochrání klienty i místní obyvatele, ale nebudou mít dopad na návštěvnost na horách. „Doufáme, že již v průběhu května se restrikce začnou uvolňovat a bude možno zahájit letní provoz. Věříme, že v té době začne docházet k rozvolňování opatření i v dalších odvětvích cestovního ruchu, jako je ubytování a otevření alespoň zahrádek restaurací, protože tyto služby fungují v symbióze a návštěvníci je očekávají,“ říká Kateřina Neumannová.

Podpora od CzechTourismu

Co nejčasnější otevření ve svém vstupu podpořil také ředitel agentury CzechTourism Jan Herget, podle které je třeba se (mj. po zkušenostech z loňska) zaměřit na lepší časové i místní rozložení návštěvnosti. Tedy prodloužit sezonu a pokusit se Čechy nasměrovat do méně frekventovaných horských lokalit. K tomu mají podle Hergeta přispět i dva televizní seriály připravené ve spolupráci s Českou televizí, tedy Po trailech přes hory a Českem nejen za sportem. Druhý jmenovaný seriál startuje na obrazovkách České televize právě dnes. Návštěvu hor je podle Jana Hergeta možné zkombinovat s pobytem v lázních. „Třeba lázeňské vouchery v hodnotě 4 tisíc korun mohou Češi využít na atraktivní dovolenou s lázeňským zázemím i procedurami a aktivitami přímo na horách. Mnohé české lázně totiž tento luxus nabízejí. Například lázně Jeseník, Jáchymov, Teplice, Libverda, Jánské lázně atd.,“ uvedl Herget.

Investice v rádu desítek milionů

Před zahajováním letní sezony se horská střediska obvykle předhánějí s informacemi o výši investic do svého zkvalitňování. Letos se z pochopitelných důvodů není moc čím chlubit. Přesto se s určitými investicemi počítá, zejména tam, kde se investiční projekty rozběhly už před loňskou letní sezonou. Zatímco v minulosti se jednalo o investice ve výši stamilionů korun ročně, letos může být řeč o desítkách milionů. Tyto prostředky podle informací Kateřiny Neumannové poputují zejména do budování a renovací bike parků, naučných stezek nebo gastronomických provozů. Například na Lipně nachystali novinky v zázemí a službách pro letní návštěvníky, v Dolní Moravě zase rozšířili dětské parky o obří vodní brouzdaliště. Mnohá střediska nabízí rozvinutou síť půjčoven kol, včetně elektrických, koloběžek, přičemž tyto aktivity mají v balíčcích spolu s provozem lanovek. Některé areály posilují on-line prodej skipasů a služeb, díky kterému dokáží komunikovat s klientem již před příjezdem a lépe reagovat na jejich přání, nebo rezervace sportovního vybavení. „Doufáme, že díky kvalitní a rostoucí nabídce služeb a pokračujícímu zájmu o české hory bude návštěvnost navzdory komplikované epidemiologické situaci v nadcházející sezóně vysoká,“ uzavřela Kateřina Neumannová, prezidentka AHS.

Tento obsah je pouze pro předplatitele. Zakoupit článek nebo objednat si předplatné.

Nejnovější články z rubriky Asociace

Foto: Shutterstock.com

Spolupráce a vztahy na prvním místě!

Cestovní kanceláře a cestovní agentury i nadále bojují o své přežití. Před sezonou a v době stále tvrdých opatření dopadajících na jejich podnikání se však potvrzuje vzájemná potřeba spolupráce a vzájemného předávání informací. V ACK ČR propojujeme několik činností a informací najednou.

Číst více
Foto: Asociace kuchařů a cukrářů ČR

Miroslav Kubec: Klient bude čím dál náročnější (II.)

Přinášíme dokončení rozhovoru s prezidentem Asociace kuchařů a cukrářů Miroslavem Kubcem. V první části jsme hovořili o aktuální situaci v tuzemské gastronomii, stejně jako o změnách, které ji v důsledku pandemie čekají. Nyní navazujeme povídáním o gastroturismu i aktivitách profesního spolku, v jehož čele Miroslav...

Číst více
Foto: Asociace kuchařů a cukrářů ČR

Miroslav Kubec: Klient bude čím dál náročnější (I.)

S prezidentem Asociace kuchařů a cukrářů Miroslavem Kubcem jsme hovořili o aktuální situaci v gastronomii, stejně jako o změnách, kterými obor projde v důsledku pandemie covid-19. A navzdory tomu, že restaurace budou mezi posledními provozy, které vláda dovolí v rámci rozvolňování otevřít, šlo...

Číst více