Certifikace pokračuje
Od srpna 2018, kdy administraci certifikací Czech Specials převzala Asociace kuchařů a cukrářů ČR, se certifikovalo 55 restaurací, z toho bylo 32 nově certifikovaných a 23 restaurací si certifikaci obnovilo. I když pandemie na čas certifikaci zastavila, těší nás, že od léta máme nově certifikované restaurace. Certifikát získaly například restaurace Sezona z Horních Počernic, pivovar Černý orel z Kroměříže, hotel Diana z Velkých Losin, Friesovy boudy a hotel Horizont z Krkonoš, restaurace Parnas a Yalta Craft Bistro z Prahy. Jakmile to situace dovolí, proběhne certifikace všech restaurací, které mají podanou žádost.
Propagace české kuchyně doma i v zahraničí
S propagací naší kuchyně pomáhají naše zahraniční zastoupení, a to nejen na svých webových a facebookových stránkách, ale vozí k nám i zahraniční novináře. Kuchařské studio Národního zemědělského muzea v Praze hostilo v červnu a září zahraniční novináře z Rakouska, Německa a Beneluxu, kteří pod vedením našich lektorů Tomáše Kaliny a Lukáše Vegrichta pronikali do tajů české kuchyně. Během semináře, který se konal pod záštitou projektu Czech Specials, si společně uvařili a následně i ochutnali hovězí vývar s vlastnoručně připravenými nudlemi a svíčkovou na smetaně s domácím knedlíkem, dezertem byla žemlovka. Nechybělo ani plzeňské pivo a výborná moravská vína.
Dočasné snížení poplatku
Ztížené podmínky pro podnikání v gastronomii z důvodu epidemie koronaviru byly důvodem pro dočasné snížení certifikačního poplatku pro žadatele o certifikaci do projektu Czech Specials. Až do 30. 4. 2021 bude poplatek snížen z 3 000 Kč pro nečleny a 1 500 Kč pro členy AKC ČR a AHR ČR, na jednotných 750 Kč + DPH.
Vaříte ve vaší restauraci českou kuchyni v tradiční nebo moderní formě?
Zapojte se do projektu Czech Specials! Podporuje kvalitní restaurace, které dobře vaří českou kuchyni a je zároveň průvodcem po těchto restauracích pro domácí i zahraniční turisty.
Veškeré informace naleznete na www.czechspecials.cz. |
Moderní regionální gastronomie
Jaké jsou typické pražské a středočeské speciality? Jak je upravit moderně a lákavě pro hosty? Na tyto otázky dával odpovědi v pořadí již druhý odborný kuchařský seminář pod patronací Czech Specials na téma „Regionální gastronomie ve 21. století“, který se konal v září v gastronomickém studiu VŠH v Praze 8. Poté, co si účastníci poslechli o historii a vývoji pražské a středočeské kuchyně si pod vedením lektora AKC ČR Pavla Bortníka uvařili polévku pajšlouku z králíka s kreplachem (na fotografii), nadívaného telecího pavoučka s hráškovým pyré, karotkovým prachem a opečeným škubánkem, dále králíka na smetaně s králičími ledvinkami a širokými nudlemi a jako dezert překvapivě jednoduché a výborné pražské kružálky. Seminář byl určen pro kuchaře z certifikovaných i necertifikovaných restaurací, ale nové znalosti zde načerpali i odborní učitelé.
Semináře na téma regionální kuchyně budou pokračovat v příštím roce, pro kuchaře z certifikovaných restaurací za zvýhodněných podmínek.
Co připravujeme
Každý úspěšný projekt by se měl dále rozvíjet, proto připravujeme rozšíření certifikace na cukrárny a kavárny. Certifikovány do projektu Czech Specials budou ty provozovny, které splní podmínku vlastní výroby několika druhů typicky českých cukrářských výrobků. V současné době se připravují nejen pravidla, ale i seznam výrobků Czech Specials.