Novinky v projektu Czech Specials – 12/2020

Certifikace pokračuje

Od srpna 2018, kdy administraci certifikací Czech Specials převzala Asociace kuchařů a cukrářů ČR, se certifikovalo 55 restaurací, z toho bylo 32 nově certifikovaných a 23 restaurací si certifikaci obnovilo. I když pandemie na čas certifikaci zastavila, těší nás, že od léta máme nově certifikované restaurace. Certifikát získaly například restaurace Sezona z Horních Počernic, pivovar Černý orel z Kroměříže, hotel Diana z Velkých Losin, Friesovy boudy a hotel Horizont z Krkonoš, restaurace Parnas a Yalta Craft Bistro z Prahy. Jakmile to situace dovolí, proběhne certifikace všech restaurací, které mají podanou žádost.


 Propagace české kuchyně doma i v zahraničí

S propagací naší kuchyně pomáhají naše zahraniční zastoupení, a to nejen na svých webových a facebookových stránkách, ale vozí k nám i zahraniční novináře. Kuchařské studio Národního zemědělského muzea v Praze hostilo v červnu a září zahraniční novináře z Rakouska, Německa a Beneluxu, kteří pod vedením našich lektorů Tomáše Kaliny a Lukáše Vegrichta pronikali do tajů české kuchyně. Během semináře, který se konal pod záštitou projektu Czech Specials, si společně uvařili a následně i ochutnali hovězí vývar s vlastnoručně připravenými nudlemi a svíčkovou na smetaně s domácím knedlíkem, dezertem byla žemlovka. Nechybělo ani plzeňské pivo a výborná moravská vína.


Dočasné snížení poplatku

Ztížené podmínky pro podnikání v gastronomii z důvodu epidemie koronaviru byly důvodem pro dočasné snížení ­cer­tifikačního poplatku pro žadatele o certifikaci do projektu Czech Specials. Až do 30. 4. 2021 bude poplatek snížen z 3 000 Kč pro nečleny a 1 500 Kč pro členy AKC ČR a AHR ČR, na jednotných 750 Kč + DPH.

 

Vaříte ve vaší restauraci českou kuchyni v tradiční nebo moderní formě?

Zapojte se do projektu Czech Specials! Podporuje kvalitní restaurace, které dobře vaří českou kuchyni a je zároveň průvodcem po těchto restauracích pro domácí i zahraniční turisty.

Veškeré informace naleznete na www.czechspecials.cz.

 

Moderní regionální gastronomie

Jaké jsou typické pražské a středočeské speciality? Jak je upravit moderně a lákavě pro hosty? Na tyto otázky dával odpovědi v pořadí již druhý odborný kuchařský seminář pod patronací Czech Specials na téma „Regionální gastronomie ve 21. století“, který se konal v září v gastronomickém studiu VŠH v Praze 8. Poté, co si účastníci poslechli o historii a vývoji pražské a středočeské kuchyně si pod vedením lektora AKC ČR Pavla Bortníka uvařili polévku pajšlouku z králíka s kreplachem (na fotografii), nadívaného telecího pavoučka s hráškovým pyré, karotkovým prachem a opečeným škubánkem, dále králíka na smetaně s králičími ledvinkami a širokými nudlemi a jako dezert překvapivě jednoduché a výborné pražské kružálky. Seminář byl určen pro kuchaře z certifikovaných i necertifikovaných restaurací, ale nové znalosti zde načerpali i odborní učitelé.

Semináře na téma regionální kuchyně budou pokračovat v příštím roce, pro kuchaře z certifikovaných restaurací za zvýhodněných podmínek.


Co připravujeme

Každý úspěšný projekt by se měl dále rozvíjet, proto připravujeme rozšíření certifikace na cukrárny a kavárny. Certifikovány do projektu Czech Specials budou ty provozovny, které splní podmínku vlastní výroby několika druhů typicky českých cukrářských výrobků. V současné době se připravují nejen pravidla, ale i seznam výrobků Czech Specials.

 

Nejnovější články z rubriky Česko a jeho regiony

Foto: Shutterstock.com, Vysočina Tourism, Koruna Vysočiny (montáž: COT group)

Vysočina Tourism povede Oľga Königová

Novou ředitelkou organizace destinačního managementu Vysočina Tourism se stane Oľga Königová, která ve funkci nahradí Tomáše Čiháka. Ten měl chod krajské DMO na starosti od roku 2009. Oľga Königová doposud stála v čele destinační společnosti Koruna...

Číst více
Foto: Gorics / Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Ceny cestovního ruchu Olomouckého kraje získaly lázně i terénní stezky

Absolutními vítězi loňského a letošního ročníku Cen cestovního ruchu Olomouckého kraje jsou Schrothovy léčebné lázně v Dolní Lipové na Jesenicku a Hanácká stezka na Prostějovsku, což jsou terénní stezky pro jízdní kola. Výsledky Cen cestovního ruchu Olomouckého kraje...

Číst více
Foto: Petr Manuel Ulrych

Hýbejte se s Teribearem a pomozte ohroženým dětem

Úderem dnešní 10. hodiny byl na pražské Letné odstartován 7. ročník charitativního happeningu Nadace Terezy Maxové dětem. Akce nazvaná „Hýbejte se s TERIBEARem aneb Prima pohyb s medvědem powered by ŠKODA AUTO“ je i letos virtuální, vše funguje přes mobilní...

Číst více