×

Velká cena cestovního ruchu 2021/2022 začíná. Přihlaste svůj projekt.

Novinky v projektu Czech Specials – 12/2020

Certifikace pokračuje

Od srpna 2018, kdy administraci certifikací Czech Specials převzala Asociace kuchařů a cukrářů ČR, se certifikovalo 55 restaurací, z toho bylo 32 nově certifikovaných a 23 restaurací si certifikaci obnovilo. I když pandemie na čas certifikaci zastavila, těší nás, že od léta máme nově certifikované restaurace. Certifikát získaly například restaurace Sezona z Horních Počernic, pivovar Černý orel z Kroměříže, hotel Diana z Velkých Losin, Friesovy boudy a hotel Horizont z Krkonoš, restaurace Parnas a Yalta Craft Bistro z Prahy. Jakmile to situace dovolí, proběhne certifikace všech restaurací, které mají podanou žádost.


 Propagace české kuchyně doma i v zahraničí

S propagací naší kuchyně pomáhají naše zahraniční zastoupení, a to nejen na svých webových a facebookových stránkách, ale vozí k nám i zahraniční novináře. Kuchařské studio Národního zemědělského muzea v Praze hostilo v červnu a září zahraniční novináře z Rakouska, Německa a Beneluxu, kteří pod vedením našich lektorů Tomáše Kaliny a Lukáše Vegrichta pronikali do tajů české kuchyně. Během semináře, který se konal pod záštitou projektu Czech Specials, si společně uvařili a následně i ochutnali hovězí vývar s vlastnoručně připravenými nudlemi a svíčkovou na smetaně s domácím knedlíkem, dezertem byla žemlovka. Nechybělo ani plzeňské pivo a výborná moravská vína.


Dočasné snížení poplatku

Ztížené podmínky pro podnikání v gastronomii z důvodu epidemie koronaviru byly důvodem pro dočasné snížení ­cer­tifikačního poplatku pro žadatele o certifikaci do projektu Czech Specials. Až do 30. 4. 2021 bude poplatek snížen z 3 000 Kč pro nečleny a 1 500 Kč pro členy AKC ČR a AHR ČR, na jednotných 750 Kč + DPH.

 

Vaříte ve vaší restauraci českou kuchyni v tradiční nebo moderní formě?

Zapojte se do projektu Czech Specials! Podporuje kvalitní restaurace, které dobře vaří českou kuchyni a je zároveň průvodcem po těchto restauracích pro domácí i zahraniční turisty.

Veškeré informace naleznete na www.czechspecials.cz.

 

Moderní regionální gastronomie

Jaké jsou typické pražské a středočeské speciality? Jak je upravit moderně a lákavě pro hosty? Na tyto otázky dával odpovědi v pořadí již druhý odborný kuchařský seminář pod patronací Czech Specials na téma „Regionální gastronomie ve 21. století“, který se konal v září v gastronomickém studiu VŠH v Praze 8. Poté, co si účastníci poslechli o historii a vývoji pražské a středočeské kuchyně si pod vedením lektora AKC ČR Pavla Bortníka uvařili polévku pajšlouku z králíka s kreplachem (na fotografii), nadívaného telecího pavoučka s hráškovým pyré, karotkovým prachem a opečeným škubánkem, dále králíka na smetaně s králičími ledvinkami a širokými nudlemi a jako dezert překvapivě jednoduché a výborné pražské kružálky. Seminář byl určen pro kuchaře z certifikovaných i necertifikovaných restaurací, ale nové znalosti zde načerpali i odborní učitelé.

Semináře na téma regionální kuchyně budou pokračovat v příštím roce, pro kuchaře z certifikovaných restaurací za zvýhodněných podmínek.


Co připravujeme

Každý úspěšný projekt by se měl dále rozvíjet, proto připravujeme rozšíření certifikace na cukrárny a kavárny. Certifikovány do projektu Czech Specials budou ty provozovny, které splní podmínku vlastní výroby několika druhů typicky českých cukrářských výrobků. V současné době se připravují nejen pravidla, ale i seznam výrobků Czech Specials.

 

Nejnovější články z rubriky Česko a jeho regiony

Foto: A.T.I.C. ČR

Informační centra – vlivný sektor cestovního ruchu

Aktuálně v České republice působí 494 certifikovaných turistických informačních center (TIC), z nichž je 380 členy Asociace turistických informačních center ČR. Informační centra zaměstnávají v průměru 2 stálé pracovníky na hlavní pracovní poměr a 2 brigádníky využívané různorodě dle...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Statistika: Domácí a výjezdový cestovní ruch ve 3. čtvrtletí 2021

V průběhu loňské letní sezóny se meziročně zvýšil počet realizovaných kratších i delších pobytů, s cílem v Česku i v zahraničí.  Důvodem bylo především zlepšení epidemiologické situace a uvolnění cestovních restrikcí u nás i ve světě. Vícedenních cest se ve 3. čtvrtletí uskutečnilo o 13 % více...

Číst více
Foto: Shutterstock.com (montáž: COT group)

Cestu z nudy loni hledalo 21,5 milionu Čechů

Pro cestovatelský portál Kudyznudy.cz, který provozuje agentura CzechTourism, byl uplynulý rok opět rekordním. Počet návštěv překročil 21,5 milionu, což představuje 14procentní meziroční nárůst. O 16 procent se také oproti roku 2020 zvýšil počet uživatelů portálu –...

Číst více