Novinky v projektu Czech Specials – 12/2020

Certifikace pokračuje

Od srpna 2018, kdy administraci certifikací Czech Specials převzala Asociace kuchařů a cukrářů ČR, se certifikovalo 55 restaurací, z toho bylo 32 nově certifikovaných a 23 restaurací si certifikaci obnovilo. I když pandemie na čas certifikaci zastavila, těší nás, že od léta máme nově certifikované restaurace. Certifikát získaly například restaurace Sezona z Horních Počernic, pivovar Černý orel z Kroměříže, hotel Diana z Velkých Losin, Friesovy boudy a hotel Horizont z Krkonoš, restaurace Parnas a Yalta Craft Bistro z Prahy. Jakmile to situace dovolí, proběhne certifikace všech restaurací, které mají podanou žádost.


 Propagace české kuchyně doma i v zahraničí

S propagací naší kuchyně pomáhají naše zahraniční zastoupení, a to nejen na svých webových a facebookových stránkách, ale vozí k nám i zahraniční novináře. Kuchařské studio Národního zemědělského muzea v Praze hostilo v červnu a září zahraniční novináře z Rakouska, Německa a Beneluxu, kteří pod vedením našich lektorů Tomáše Kaliny a Lukáše Vegrichta pronikali do tajů české kuchyně. Během semináře, který se konal pod záštitou projektu Czech Specials, si společně uvařili a následně i ochutnali hovězí vývar s vlastnoručně připravenými nudlemi a svíčkovou na smetaně s domácím knedlíkem, dezertem byla žemlovka. Nechybělo ani plzeňské pivo a výborná moravská vína.


Dočasné snížení poplatku

Ztížené podmínky pro podnikání v gastronomii z důvodu epidemie koronaviru byly důvodem pro dočasné snížení ­cer­tifikačního poplatku pro žadatele o certifikaci do projektu Czech Specials. Až do 30. 4. 2021 bude poplatek snížen z 3 000 Kč pro nečleny a 1 500 Kč pro členy AKC ČR a AHR ČR, na jednotných 750 Kč + DPH.

 

Vaříte ve vaší restauraci českou kuchyni v tradiční nebo moderní formě?

Zapojte se do projektu Czech Specials! Podporuje kvalitní restaurace, které dobře vaří českou kuchyni a je zároveň průvodcem po těchto restauracích pro domácí i zahraniční turisty.

Veškeré informace naleznete na www.czechspecials.cz.

 

Moderní regionální gastronomie

Jaké jsou typické pražské a středočeské speciality? Jak je upravit moderně a lákavě pro hosty? Na tyto otázky dával odpovědi v pořadí již druhý odborný kuchařský seminář pod patronací Czech Specials na téma „Regionální gastronomie ve 21. století“, který se konal v září v gastronomickém studiu VŠH v Praze 8. Poté, co si účastníci poslechli o historii a vývoji pražské a středočeské kuchyně si pod vedením lektora AKC ČR Pavla Bortníka uvařili polévku pajšlouku z králíka s kreplachem (na fotografii), nadívaného telecího pavoučka s hráškovým pyré, karotkovým prachem a opečeným škubánkem, dále králíka na smetaně s králičími ledvinkami a širokými nudlemi a jako dezert překvapivě jednoduché a výborné pražské kružálky. Seminář byl určen pro kuchaře z certifikovaných i necertifikovaných restaurací, ale nové znalosti zde načerpali i odborní učitelé.

Semináře na téma regionální kuchyně budou pokračovat v příštím roce, pro kuchaře z certifikovaných restaurací za zvýhodněných podmínek.


Co připravujeme

Každý úspěšný projekt by se měl dále rozvíjet, proto připravujeme rozšíření certifikace na cukrárny a kavárny. Certifikovány do projektu Czech Specials budou ty provozovny, které splní podmínku vlastní výroby několika druhů typicky českých cukrářských výrobků. V současné době se připravují nejen pravidla, ale i seznam výrobků Czech Specials.

 

Nejnovější články z rubriky Česko a jeho regiony

Foto: Shutterstock.com

Celyoturismu.cz končí, cestovní ruch se přesouvá na Komoraplus.cz

Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...

Číst více
Foto: CzechTourism

Zahraniční odborníci na cestovní ruch poznali Karlovarský kraj

První velká incomingová akce na podporu návštěvnosti České republiky po pandemii covid-19. Tak vnímají odborníci na cestovní ruch z celého světa Czech Republic Travel Trade Day (TTD) 2022. Ve spolupráci s Destinační agenturou Živý kraj ho uspořádala...

Číst více
Foto: DMO Český Krumlov Region

Web destinace Český Krumlov Region uspěl ve Zlatém erbu

Webové stránky destinace Český Krumlov Region zabodovaly jako jedny z nejlepších v republice v soutěži Zlatý erb. V kategorii měst a obcí se umístily na druhé příčce v rámci Ceny místopředsedy vlády pro digitalizaci za nejlepší turistickou prezentaci. Ocenění se předávala...

Číst více