Nedostatek kuchařů a číšníků by pomohli vyřešit cizinci

Nízká nezaměstnanost, která v Česku v červenci činila 3,1 procenta a v Praze 2,1 procenta, se projevuje i v gastronomickém odvětví. Nejen v pražských restauracích se provozovatelé potýkají s nedostatkem personálu, ať už kuchařů nebo obsluhy. Podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací (AHR) Václava Stárka by situaci zlepšilo otevření trhu práce zájemcům z ciziny.

Nejen v pražských restauracích se provozovatelé potýkají s nedostatkem personálu, ať už kuchařů nebo obsluhy

„Je to samozřejmě problém. AHR už poměrně dlouho navrhuje, aby se více otevřely možnosti pro práci zahraničních lidí pocházejících ze zemí mimo Evropskou unii. Je to zcela přirozená cesta, funguje to i jinde v Evropě. Řešení situace vidíme právě v tom, že se umožní dalším zájemcům o práci ze zahraničí, ať už je to Ukrajina či jiné země, aby přišli pracovat do ČR,“ řekl prezident asociace.

Absolventi kuchařských škol podle Stárka situaci nezlepší. „Nové generace mají jiné představy o životě. Zjistí, že v řemesle se pracuje o víkendech, že je to práce nárazová, někdy sezónní. To ne každému vyhovuje. Studenti jdou na podobné školy jen proto, aby dosáhli nějakého vzdělání, případně maturity. Osmdesát procent z nich ale dopředu ví, že tu práci dělat nebude,“ uvedl.

Podle prezidenta AHR je při hledání řešení nutno se zaměřit i na systém vzdělávání. „Máme u nás odhadem 160 škol, které mají ve svém programu gastronomii. V Rakousku jich je do třiceti. Škol je v ČR mnohem více, než bychom potřebovali. Zároveň se musí změnit poměr praxe k učení, na čemž se snažíme spolupracovat s Hospodářskou komorou. Musíme se pokusit rámcově upravit vzdělávací programy, aby se lidé, co studují, vůbec do praxe dostali,“ zdůraznil.

Kvalitní personál je podle pražských restauratérů vzácným zbožím. „Nikdo nemá kuchaře. Všichni je potřebují, ale nejsou. Kvalitního číšníka už jsem také neviděl roky. Mám jednoho, na kterého se chodím dívat. Vařím mu kafe k snídani, jsem na něj hodný,“ řekl Petr Habovčík, manažer společnosti Lucerna catering, pod níž spadá restaurace Monarchie ve Štěpánské ulici na Novém Městě.

Podobně situaci vidí šéf restaurace U Pinkasů František Novotný. „Kvalitní síla není. Týká se to kuchařů i číšníků,“ řekl.

Také malostranský Augustine Restaurant se občas poohlíží po nové pracovní síle, s většími problémy se ale nepotýká. „Vždy hledáme kvalitní posily, ale momentálně máme asi dva roky stabilní tým, což je skvělá vizitka. Každý rok ale nějaká obměna proběhne, někdo pozičně roste, nebo dostane možnost jít pracovat do jiných našich hotelů v zahraničí,“ poznamenala Daniela Roučková, marketingová a PR manažerka hotelu Augustine.

Z celkového počtu 309 996 volných pracovních míst nabízeli zaměstnavatelé prostřednictvím Úřadu práce ČR ke konci července 7881 pozic pro kuchaře a pomocné kuchaře (kromě šéfkuchařů) a 3457 míst pro číšníky a servírky. Proti červnu vzrostl počet volných pozic pro kuchaře z 7729, zaměstnavatelé ale tehdy hledali více pracovníků obsluhy (3554).

 Foto: Shutterstock.com

 

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

Restauratérům i ubytovatelům se vracejí hosté

Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) ve spolupráci se společností Data Servis – informace zveřejnila výsledky vývoje tržeb v ubytovacích a stravovacích zařízeních za první čtvrtletí letošního roku. Z průzkumu vyplývá, že provozovatelé restaurací zažívají postupný návrat hostů na...

Číst více
Foto: AHR ČR

Pavel Hlinka nositelem Gaspart Bonet Foundation Award

Během 84. valného shromáždění konfederace HOTREC, které se uskutečnilo v Praze, obdržel Pavel Hlinka evropské ocenění za svůj mimořádný přínos k propagaci odvětví cestovního ruchu a pohostinství v České republice. V tiskové zprávě to uvedla Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Šest medailí pro Mucha Sekty z 20. ročníku Cuvée Ostrava

Za podpory Vinařského fondu a ve spolupráci s Národním vinařským centrem se uskutečnil dvacátý ročník ojedinělé mezinárodní soutěže kupáží, asambláží a známkových vín Cuvée 2022 Ostrava. S velkým ohlasem se v tomto klání setkaly produkty značky Mucha Sekt - degustátoři...

Číst více