Z červnového průzkumu pro Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR podporuje zavedení stravenkového paušálu 60 procent restaurací z 2500 dotázaných. Stejně tak 60 procent restaurací podporuje zavedení paušálu podle průzkumu Asociace hotelů a restaurací mezi 600 respondenty. Ve společné tiskové zprávě o tom informovaly ministerstvo financí, Asociace hotelů a restaurací a Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR.

Naopak výzvu proti zavedení takzvaného stravovacího paušálu podepsali provozovatelé více než 2000 stravovacích zařízení a další podpisy průběžně přibývají, sdělila tento týden předsedkyně Sdružení pro zaměstnanecké stravování (ProZAMS) Linda Nejezchlebová.
Většina restaurací stravenkový paušál podporuje, vyplývá hned ze dvou průzkumů z doby po ukončení nouzového stavu. V průzkumu společnosti MAKRO pro Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR, kterého se zúčastnilo 2 500 respondentů, bylo pro zavedení paušálu 60 procent restaurací. Stejného výsledku se pak dobrala ve svém průzkumu i Asociace hotelů a restaurací, podle něhož téměř 60 procent z 600 respondentů podporuje zavedení stravenkového paušálu a neobává se dlouhodobého poklesu hostů.
Stravenkový paušál dlouhodobě podporují asociace zastupující příjemce stravenek – Asociace hotelů a restaurací (AHR ČR), Asociace českého tradičního obchodu (AČTO) a Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR). Tyto asociace se obrátily na poslance a jednoznačně se za stravenkový paušál postavily.
Prezident AHR ČR Václav Stárek odmítl, že by restaurace měly ze zavedení stravenkového paušálu strach. „Petice proti paušálu má necelých 700 podpisů, které zastupují okolo 2 tisíc provozoven. Jenže v České republice je restaurací přes 30 tisíc. Takže se ani zdaleka nedá tvrdit, že restaurace stravenkový paušál odmítají,“ doplnil Stárek a poukázal na skutečnost, že jen 15 procent z celkových tržeb restaurací pochází z papírových stravenek.
Václav Stárek dále odmítl, že by se kvůli stravenkovému paušálu zvýšily ceny jídel v restauracích. Podle něj se na růstu cen odráží kromě návštěvnosti hlavně zvyšující se náklady za suroviny, energie a zaměstnance. „Snížením počtu stravenek by naopak mohlo dojít ke zmírnění růstu cen v restauracích nebo dokonce jejich mírnému snížení, protože náklady spojené s přijímáním stravenek musí být nutně zakalkulovány do ceny pokrmů,“ zmínil Stárek.
Od zastánců stravenek často zaznívá, že stravenkový paušál povede k zániku závodních jídelen. Paušál je však pouhou alternativou ke stravenkám. Ty dávají svým zaměstnancům ve firmách, pro které by byl provoz jídelny příliš nákladný. K podobným obavám tedy není důvod, myslí si Stárek. Vyzdvihl také, že u veřejnosti má stravenkový paušál vysokou podporu. Například podle průzkumu Median by až tři čtvrtiny zaměstnanců, kteří dnes dostávají stravenky, raději přešly právě na peněžní paušál.
Foto: Shutterstock.com