Události letošního března zanechaly většinu z vás podnikatelů v cestovním ruchu a gastronomii v paralýze. Situace se pomalu vrací k normálu a datum znovuotevření vašich provozů je již často za pár dní. Několik měsíců nucené uzavírky vám však způsobily značný výpadek příjmů a ztenčení finančních rezerv. Proto nejspíše hledáte cestu, jak pomocí svého marketingu přilákat ztracené hosty a zároveň držet výdaje na uzdě. Abychom vám s tím pomohli, připravili jsme třídílný seriál Marketingový restart. V jeho druhém díle se podíváme na jednotlivé fáze nákupního procesu vašeho potenciálního zákazníka. Ten někdy může být opravdu složitý a náročný.
Vzpomeňte si například na situaci, kdy jste do restaurace kupovali nový presovač. Nejprve jste přemýšleli, jestli vůbec nový přístroj potřebujete a jestli náhodou není současné řešení přípravy kávy dostatečné. Prohlíželi jste si nabídky všech firem, které presovače nabízí, od Alzy po specializované velkoobchody (v předchozím díle popisovaném schématu See-Think-Do-Care je toto jasná fáze SEE). Následně jste si vytipovali typ přístrojů dle vašich potřeb a finančních možností, stejně jako dodavatele prodávající tyto přístroje. Možná jste jim poslali poptávku (fáze THINK). Nakonec jste museli učinit to bolestivé rozhodnutí a vybrat jeden přístroj a jednoho dodavatele (fáze DO). Poté, co vám přístroj dorazil, byl zprovozněn a začal dělat první šálky vonné kávy, jste si možná říkali: „Měl jsem vzít ten levnější/dražší typ, nebo radši ten přístroj od konkurenční firmy.” Případně se přístroj porouchal a vy museli řešit jeho servis. Úkolem dodavatele vás bylo přesvědčit, že vaše nákupní rozhodnutí bylo správné (fáze CARE).
Stejně to mají i vaši zákazníci. Ukažme si to na příkladu pana Vonáska, který plánuje letní dovolenou:
SEE
THINK
DO
CARE
Otázky, které si klade
– pojedu do ciziny, nebo zůstanu v Česku?
– strávím dovolenou aktivně (na vodě), nebo si odpočinu na pláži?
– pojedu na vodu, nebo budu cestovat za památkami?
– lákají mě spíš Jižní nebo Severní Čechy?
– kde si zajistím ubytování a stravu?
– láká mě víc Třeboňsko, nebo Plzeňsko?
– objednám si pobyt v hotelu A nebo hotelu B?
– jaké si objednám doplňkové služby?
– dostal jsem za své peníze adekvátní služby?
– doporučím místo přátelům?
– vrátím se sem někdy?
Kanály, které ho oslovují
– články v médiích
– reklama na sociálních sítích (Facebook, YouTube)
– bannerová reklama
– reklama na vyhledávačích (Google Ads, Sklik)
– organické výsledky vyhledávání
– doporučení turistických centrál
– reference známých
– remarketing
– weby hotelů
– recenze (sociální sítě hotelů, TripAdvisor apod.)
– remarketing (ideálně se speciální nabídkou)
– newsletter hotelu
– stránky hotelu na sociálních sítích
Z toho jasně plyne, že váš marketing by neměl stát na jednom kanálu a s potenciálním zákazníkem byste měli pracovat v řádu několika měsíců. V podstatě můžete rozdělit své marketingové kanály do 3 skupin:
kanály, které uživatele zaujmou
kanály, které uživatele přimějí k objednávce
kanály, přes které budou používány pro komunikaci po dodání služby (jejich cílem je zvýšit míru retence a přimět zákazníka k doporučení služeb)
Výše zmíněné například ukazuje, že pouze dobře spravované sociální sítě nestačí. Udržovaný Facebook, Instagram a YouTube vám sice mohou zaujmout zákazníka a přimět ho k opakovanému nákupu. Samy o sobě však nestačí, pokud s nimi není kvalitně propojená výkonnostní část. Platí to ale i obráceně – skvěle nastavené reklamy obvykle nestačí, nedokážete-li vzbudit emoční vztah k vaší službě. Naopak velmi podceňovaný bývá e-mailing, který vám při správné taktice dokáže naplnit hotel, restauraci, lázně apod. za minimální náklady. Je to také skvělá příležitost, jak „přetáhnout” hosty přicházející z Bookingu a napříště vyřešit jejich objednávku napřímo.
V dalším díle si ukážeme, jak pracovat s daty, abyste díky nim objevili nové tržní příležitosti.
Kazašská nízkonákladová společnost FlyArystan spustí od 12. června přímé spojení mezi Prahou a kazašským Aktau. Odlety Airbusu A320 pro 180 cestujících jsou plánované vždy v neděli, od 6. července přibude ještě čtvrteční let. Dopravce si Českou republiku vybral jako...
Letiště Praha v letošním roce plánuje odbavit dvojnásobek cestujících oproti roku 2021. S předpokládaným nárůstem provozu je pro zachování komfortu nutné navýšit počet spolupracovníků, a to až o 200 zaměstnanců a o desítky pracovníků na dlouhodobé brigády formou dohod mimo...
Česká skupina Smartwings Group realizuje v termínu 16.-19. května přepravu 2 500 skotských a německých fotbalových fandů na finále Evropské ligy UEFA a zpět. To se odehraje zítra ve španělské Seville. Celkem půjde o 11 speciálních letů, informovala společnost na Twitteru.