Malé restaurace trápí nedostatek personálu, byrokracie a DPH

Provozovatele malých restaurací a vesnických hospod nejvíce trápí nedostatek personálu, následuje administrativa a vysoká daň z přidané hodnoty (DPH). Z byrokratické zátěže vadí hlavně legislativní změny, časté kontroly státních úřadů či povinnosti spojené s náborem nových zaměstnanců. Vyplývá to z průzkumu agentury IPSOS pro Asociaci malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP) mezi třemi stovkami restaurací a hospod.

Provozovatele malých restaurací a vesnických hospod nejvíce trápí nedostatek personálu, následuje administrativa a vysoká daň z přidané hodnoty (DPH)

Nedostatek personálu je problém pro 64 procent respondentů, 36 procentům vadí složitá administrativa a 27 procent provozovatelů trápí vysoká DPH.

Průzkum dále ukázal, že 53 procent živnostníků si udržuje stabilní nebo mírně rostoucí úroveň tržeb, 47 procent jich má problémy a šest procent dokonce uvažuje o ukončení činnosti. Jedním z důvodů problémů je podle asociace i velký počet restaurací v Česku. „Zatímco v Británii vychází jedna hospoda na 780 obyvatel, u nás je jedna provozovna na pouhých 265 obyvatel. I když se situace vůči minulému roku díky dobré koupěschopnosti obyvatel nepatrně zlepšila, patří pohostinství k oborům s největším úbytkem podnikatelů, minulý rok zavřelo devět procent provozoven,“ uvedla AMPS ve zprávě. Naopak jich ale za poslední rok přibylo 9,5 procenta.

Za alarmující asociace považuje údaj, že jen 15 procent nově přijímaných pracovníků v malých restauracích má odpovídající kvalifikaci. Firmy si poté musí personál přeškolovat, přičemž 87 procent podnikatelů si rekvalifikaci pracovníků zajišťuje samo, jen malá část využívá externích školení. „Jsme v situaci, kdy školy chrlí absolventy, které nikdo nepotřebuje. A naopak profese, ve kterých by se mohli mnozí slušně živit, chybějí. Zaměstnavatelé jsou v situaci, kdy na svoje náklady přeškolují drtivou většinu nových pracovníků, což není normální. Řešení je zaujmout žáky už na základních školách doplněním praktické výuky a propojení středních škol s praxí,“ uvedl předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karel Havlíček.

Jen osm procent podnikatelů tvrdí, že by jim pomohlo zrušení zákazu kouření, ačkoliv 36 procent provozovatelů menších restaurací uvádí, že jim v důsledku protikuřáckého zákona klesla návštěvnost. Téměř polovina provozovatelů tvrdí, že v případě zmírnění zákona by byla připravena vybudovat speciální kuřácké prostory. Menší podniky by ocenily hlavně zjednodušení administrativy, větší provozovny spíše kvalitní vyučení zaměstnanců.

Cena a kvalita jsou nejčastějšími důvody, proč podnikatelé v oboru pohostinství mění dodavatele. „Poměrně konzervativní jsou ale u značky piva, kdy se ke změně odhodlalo v posledním roce jen 11 procent živnostníků. Naopak u dodavatelů surovin se změny nebála třetina z nich,“ konstatovala asociace.

 Foto: Shutterstock.com

 

Nejnovější články z rubriky Česko a jeho regiony

Foto: CzechTourism

Zahraniční odborníci na cestovní ruch poznali Karlovarský kraj

První velká incomingová akce na podporu návštěvnosti České republiky po pandemii covid-19. Tak vnímají odborníci na cestovní ruch z celého světa Czech Republic Travel Trade Day (TTD) 2022. Ve spolupráci s Destinační agenturou Živý kraj ho uspořádala...

Číst více
Foto: DMO Český Krumlov Region

Web destinace Český Krumlov Region uspěl ve Zlatém erbu

Webové stránky destinace Český Krumlov Region zabodovaly jako jedny z nejlepších v republice v soutěži Zlatý erb. V kategorii měst a obcí se umístily na druhé příčce v rámci Ceny místopředsedy vlády pro digitalizaci za nejlepší turistickou prezentaci. Ocenění se předávala...

Číst více
Foto: TO Pardubicko

Na Pardubicku jednali o výběru poplatků z pobytu i moderních technologiích

V Pardubicích se včera sešli místní aktéři cestovního ruchu. Debatovali například o moderních technologiích v turismu nebo o výběru poplatků z pobytu. Pravidelné jednání uspořádala už pošesté oblastní organizace cestovního ruchu s názvem Pardubicko - Perníkové srdce Čech.

Číst více