HO.RE.KA ČR

Sdruženípodnikatelů v pohostinství a cestovním ruchu

Zaměřme se na budoucnost
Stále probíhají jednání o podmínkách našeho přijetí do Evropskéunie a s tím související debaty o změnách, které se budou dotýkat každéhoz nás. Dovolte, abychom čtenářům v této souvislosti nabídli jeden vyhraněnýnázor člena sdružení a otevřeli tím prostor pro další diskusi.

Řada malých podnikatelů v pohostinství a ubytovacích službách se pokusilanavázat na některé, dříve tradiční, formy prosazování svých zájmů. Zakládalyse cechy a různá společenství. Ukázalo se, že řada prvků tohoto organizovánídnes již není životaschopná. Nepodařilo se prosadit povinné členství vorganizacích podnikatelů, ani to, aby profesní  organizace udělovalapovolení či licence k podnikání v oboru. Vidíme, že hodnota volného přístupuna trh, za podmínky splnění zákonných norem, je v Evro pě vyšší hodnotounež dřívější, dalo by se říci měšťanské hodnoty řádu. Většina podnikatelůzůstala stát mimo cechy a další profesní organizace mimo jiné asi z důvodu,že preferuje volný přístup na trh před jakýmkoliv povolováním činnosti.

Neznamená to ovšem, že je užitečné zůstat mimo jakékoliv struktury,mimo organizace podnikatelů v oboru. Dnes jsou organizovány asi dva ažtři tisíce podnikatelů v pohostinství a ubytovacích službách z celkovéhopočtu asi třiceti tisíc. Požadavky na činnost těchto profesních sdruženíje ovšem třeba přizpůsobit současnému stavu světa. Není reálné chtít odprofesního sdružení, aby prosazovalo cechovní model řemeslných živností,který přestával být životaschopný již v devatenáctém století, natož dnes(žádný cech nepomohl ševcům, když přišel Baťa s hromadnou výrobou bot,byl levnější a vyráběl módní vzory). Není ani možné chtít aplikovat rakouskýmodel na naše podmínky. Není reálné chtít, aby profesní sdružení zařídilo,aby distributor stravenek snížil své poplatky pro jednoho podnikatele.Je ale možné, aby profesní sdružení prosazovalo rovné podmínky pro podnikánívšech. Profesní sdružení může iniciovat změny právních předpisů, poskytovatinformace důležité pro podnikání, pomáhat vytvářet organizační struktury,které budou sloužit všem sdruženým podnikatelům a podobně. Má to jen malýháček. Aby profesní sdružení mohla prosazovat, v rámci možného, oprávněnézájmy podnikatelů, musí být větší a silnější.

Nevracejme se tedy organizačně do minulosti, ale hledejme formy, kterébudou adekvátní dnešním podmínkám.

Vyprovokoval vás tento článek a chcete se k němu vyjádřit? Přivítámevaše názory, které se mohou stát předmětem další diskuse. Příspěvky, prosím,zasílejte na adresu sekretariátu:

HO.RE.KA ČR
Sdružení podnikatelů v pohostinství a CR
120 00 Praha 2, Odborů č. 4
e-mail: info@horeka.cz

www.horeka.cz

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

Celyoturismu.cz končí, cestovní ruch se přesouvá na Komoraplus.cz

Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Restauratérům i ubytovatelům se vracejí hosté

Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) ve spolupráci se společností Data Servis – informace zveřejnila výsledky vývoje tržeb v ubytovacích a stravovacích zařízeních za první čtvrtletí letošního roku. Z průzkumu vyplývá, že provozovatelé restaurací zažívají postupný návrat hostů na...

Číst více
Foto: AHR ČR

Pavel Hlinka nositelem Gaspart Bonet Foundation Award

Během 84. valného shromáždění konfederace HOTREC, které se uskutečnilo v Praze, obdržel Pavel Hlinka evropské ocenění za svůj mimořádný přínos k propagaci odvětví cestovního ruchu a pohostinství v České republice. V tiskové zprávě to uvedla Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR...

Číst více