Šestý ročník prestižní gastronomické akce Goût de / Good France, jejímž smyslem je oslavit francouzskou gastronomii, proběhne ve čtvrtek 16. dubna. Šéfkuchaři z celého světa během tohoto dne svým hostům nabídnou exkluzivní, obvykle čtyřchodové menu inspirované francouzskou kuchyní. Akci je možné prodloužit i na celý týden.
Smyslem je představit v restauracích a bistrech kuchyni moderní, zdravou, s využitím místních a regionálních produktů. K pokrmům se servírují také francouzská vína a další nápoje. Důraz je kladen také na ekologický přístup účastníků ke gastronomii a je spojen se závazkem kuchařů k ochraně klimatu.
„V letošním roce se k ústřednímu tématu akce připojuje Region Centre-Val de Loire, tedy údolí Loiry. V praxi to znamená, že šéfkuchaři svá menu inspirují gastronomií právě této oblasti,“ uvedla na tiskové konferenci v Praze zástupkyně turistické centrály Atout France Pavla Elsterová. Region Centre-Val de Loire věnuje v roce 2020 zvláštní pozornost gastronomii i v rámci tematického roku „Les Nouvelles Renaissances“ a letošní ročník Goût de / Good France se koná pod záštitou šéfkuchaře Christopha Haye, držitele dvou michelinských hvězd, který pochází právě z tohoto regionu. V uplynulých ročnících se akce zaměřila na regiony Nouvelle-Aquitaine a Provence.
Proč název Goût de / Good France?
Dvojitý název akce je slovní hříčkou, která je postavená na obdobné výslovnosti francouzské a anglické verze [gud fráns].
V loňském roce se v České republice zúčastnilo projektu 22 restaurací. Kdo je mezi přihlášenými v letošním roce, si můžete ověřit kdykoliv na interaktivní, průběžně aktualizované mapě, kterou naleznete pod tímto odkazem. Na stránkách www.goodfrance.com pak najdete veškeré informace o jednotlivých podnicích a menu, která pro účel akce připravily. Cenu menu určuje každý podnik sám.
Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) ve spolupráci se společností Data Servis – informace zveřejnila výsledky vývoje tržeb v ubytovacích a stravovacích zařízeních za první čtvrtletí letošního roku. Z průzkumu vyplývá, že provozovatelé restaurací zažívají postupný návrat hostů na...
Během 84. valného shromáždění konfederace HOTREC, které se uskutečnilo v Praze, obdržel Pavel Hlinka evropské ocenění za svůj mimořádný přínos k propagaci odvětví cestovního ruchu a pohostinství v České republice. V tiskové zprávě to uvedla Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR...
Za podpory Vinařského fondu a ve spolupráci s Národním vinařským centrem se uskutečnil dvacátý ročník ojedinělé mezinárodní soutěže kupáží, asambláží a známkových vín Cuvée 2022 Ostrava. S velkým ohlasem se v tomto klání setkaly produkty značky Mucha Sekt - degustátoři...