Edenred spustí vyhledávač fungujících restaurací

Firma Edenred plánuje spustit internetový vyhledávač restaurací, které kvůli koronaviru nezavřely a vaří pokrmy přes ulici. Firma, která provozuje stravenky a stravenkové karty Ticket Restaurant, to uvedla v tiskové zprávě. Jeden takový portál už funguje, na webu jej má firma na pokladní systémy Storyous.

Firma Edenred plánuje spustit internetový vyhledávač restaurací, které kvůli koronaviru nezavřely a vaří pokrmy přes ulici

Vyhledávač Edenredu bude fungovat na firemním webu, kde je nyní zaneseno zhruba 90 procent českých restaurací. Nově do něj přidá tlačítko „prodej z okna“. „Pro fungující restaurace je nyní důležité udržet si tržby, aby dokázaly pokrýt náklady na služby, které nyní v nelehké situaci nabízejí. Vyhledávač by mohl pomoci přivést restauracím v těchto dnech nové hosty, doufáme, že jim takto pomůžeme,“ uvedl generální ředitel firmy Nicolas Eich.

Na webu firmy Storyous Kde se najím si člověk jídlo objedná, zaplatí on-line a pak si jej odnese s sebou. Nyní je v systému zaregistrovaných 762 podniků.

Počet transakcí v restauracích v pondělí proti běžnému pracovnímu dni klesl o 89 procent a v obchodech s potravinářským zbožím o 62 procent. O 96 procent klesly prodeje potravin z jídelních automatů, sdělili již dříve zástupci Edenredu. Podle poskytovatele platebních systémů Dotykčka osm z deseti restaurací kvůli vládnímu nařízení v boji s koronavirem v neděli zavřelo, tržby gastronomických podniků klesly na 15 procent proti běžnému období.

Gastronomické firmy a potravináři se také snaží pomoci fyzickou podporou. Edenred daruje každé ze svých 600 partnerských fungujících restaurací, které vaří obědy, pět roušek. Ty ušije firma Snaha ze speciální bavlny, k dispozici by je měli mít zaměstnanci ve čtvrtek.

Například Mattoni 1873 věnovala lékařům a zdravotníkům vody. „Chci poděkovat firmě Mattoni, která zdarma zajistí pitný režim pro zdravotníky VFN v Praze a v nemocnici Na Bulovce. Do každé nemocnice putoval kamion plně naložený minerální vodou, firma chce pokračovat v podpoře zdravotníků při boji s virem až do konce pandemie,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Agrofert pak státu dal suroviny na výrobu 500 tisíc litrů dezinfekce. „Pomáháme zadarmo dalším potřebným. Dodáváme dezinfekce pro praktické lékaře, nemocnice, hasiče, domovy důchodců, obce v sousedství našich továren a podobně. Řešíme další bezplatné dodávky pro instituce, které nás stále oslovují. Další bezplatnou pomoc pro stát v případě potřeby nevylučujeme, pokud to bude v našich možnostech,“ uzavřel mluvčí koncernu Karel Hanzelka.

Jihočeská Madeta pak pomáhá skrze Nadaci Jihočeská naděje. „Denně věnujeme ke každému nákupu, které lidé z nadace seniorům rozvážejí, některý z našich mléčných výrobků. Střídáme například tvarohové dezerty, jogurty, Lipánky, plátkové sýry, trvanlivé mléko,“ uvedl šéf Madety Milan Teplý.

Vláda od soboty zakázala kvůli šíření nákazy COVID-19 přítomnost veřejnosti v provozovnách stravovacích služeb, výjimkou jsou provozovny rychlého občerstvení s výdejovým okénkem.

Foto: Shutterstock.com

 

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

Restaurační zahrádky ve „štatlu“ až do Silvestra

Zatímco v minulých letech končila sezona venkovního posezení u restaurací v centru Brna na konci října, letos si budete moci dát „škopek" nebo „červa" na zahrádce třeba na „Frajplacu" až konce roku. Městská část Brno-střed tak vyhověla žádostem...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Restauratéři mají kontrolovat bezinfekčnost, AHR požaduje změny

Dosluhující vláda Andreje Babiše zpřísnila proticovidová opatření – počínaje pondělím 1. listopadu bude muset personál restaurací kontrolovat u hostů doklad o bezinfekčnosti. Restauratéři se nové povinnosti přizpůsobí, Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) ale varuje před dalším poklesem tržeb...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Etiketa jiných kultur: Se Španělem u stolu

Se zaujetím se u čtenářů setkal článek o dvou pilířích španělské kultury, který jsme publikovali před několika týdny. Vraťme se proto ještě jednou na Pyrenejský poloostrov a zastavme se u specifických rysů španělského stolování. A začít nemůžeme jinde než u legendárních...

Číst více