Dvě třetiny Čechů objednávaly jídlo, aby podpořily restaurace

Jídlo z restaurací v době nouzového stavu objednávaly dvě třetiny Čechů, aby své oblíbené podniky podpořily. Okénko nebo rozvoz využívalo přes 40 procent lidí, většina si jídlo objednávala pravidelně každý týden. Častěji než před epidemií koronaviru si jídlo z restaurací dopřávala téměř polovina Čechů. Vyplývá to z nového průzkumu společnosti Up Česká republika mezi více než 500 respondenty. Vnitřní prostory stravovacích zařízení se budou moci otevřít od 25. května.

Jídlo z restaurací v době nouzového stavu objednávaly dvě třetiny Čechů, aby své oblíbené podniky podpořily

U výdejních okének si jídlo vyzvedávalo 12 procent Čechů, rozvoz využívalo 14 procent lidí, obě možnosti kombinovalo 15 procent oslovených. Jídlo v restauracích téměř shodně objednávali muži a ženy. Každý týden si jídlo z oblíbeného podniku dopřávaly tři čtvrtiny lidí, 14 procent dokonce alespoň čtyřikrát týdně. Objednávku využilo 90 procent Čechů kvůli pohodlí, pro zhruba 80 procent lidí byla důležitá zejména rychlost a dostupnost. Výdejní okénka nebo rozvoz využívalo 17 procent lidí kvůli tomu, že neměli jinou možnost stravování.

„Lze očekávat, že obliba rozvozu a okének bude pokračovat i s postupným otevíráním restaurací. Část lidí bude tyto cesty stravování preferovat nadále i kvůli vrozené opatrnosti,“ uvedl generální ředitel Up Česká republika Stéphane Nicoletti.

Z důvodu zamezení šíření koronaviru měla veřejnost od 14. března zakázán vstup do restaurací, hospod i kaváren. Podniky mohly fungovat jen přes výdejní okénko nebo rozvoz. Hosty mohou obsluhovat na zahrádkách, od 25. května se otevřou i vnitřní prostory. Hosté v nich budou moci sedět do 23:00 a pak znovu od 06:00 ráno. Pro personál i zákazníky platí dále povinnost nošení roušky, odložit ji lze jen při konzumaci jídla a pití.

Foto: Shutterstock.com

 

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

Restauratérům i ubytovatelům se vracejí hosté

Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) ve spolupráci se společností Data Servis – informace zveřejnila výsledky vývoje tržeb v ubytovacích a stravovacích zařízeních za první čtvrtletí letošního roku. Z průzkumu vyplývá, že provozovatelé restaurací zažívají postupný návrat hostů na...

Číst více
Foto: AHR ČR

Pavel Hlinka nositelem Gaspart Bonet Foundation Award

Během 84. valného shromáždění konfederace HOTREC, které se uskutečnilo v Praze, obdržel Pavel Hlinka evropské ocenění za svůj mimořádný přínos k propagaci odvětví cestovního ruchu a pohostinství v České republice. V tiskové zprávě to uvedla Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Šest medailí pro Mucha Sekty z 20. ročníku Cuvée Ostrava

Za podpory Vinařského fondu a ve spolupráci s Národním vinařským centrem se uskutečnil dvacátý ročník ojedinělé mezinárodní soutěže kupáží, asambláží a známkových vín Cuvée 2022 Ostrava. S velkým ohlasem se v tomto klání setkaly produkty značky Mucha Sekt - degustátoři...

Číst více