Michelinskou hvězdu pro letošní rok obhájily pražské restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise a Field, které v současnosti zůstávají jedinými restauračními zařízeními v České republice s tímto oceněním. Uvádí se v tiskové zprávě k vydání gastronomického průvodce Michelin pro Evropu (Main Cities of Europe 2019).

Počet hodnocených českých podniků – výlučně pražských – v letošním průvodci oproti loňsku klesl 33 na 31, přičemž se objevila tři nová zařízení – Benjamin, Levitate a Salabka – a pět jich naopak zmizelo. „Jsme velice rádi, že jsme v průvodci a budeme i nadále pokračovat v tom, co děláme. Těšíme se na příští rok,“ dodal Christian Duy Chu z Levitate Restaurantu.
Symbol Bib Gourmand, který označuje dobrou kvalitu za přijatelnou cenu, inspektoři Michelinu přisoudili čtyřem pražským restauracím (Divinis, Eska, Na Kopci a Sansho), zatímco loni jich bylo šest. Dvě restaurace, které loni získaly toto ocenění, ale mezitím zavřely – šlo o Bistrøt 104 a Maso a kobliha.
„Nejsme překvapení, ale jsme samozřejmě rádi,“ řekl za Divinis, kterou vlastní kuchař Zdeněk Pohlreich, Miroslav Čornanin. Podle něj se restaurace snaží vařit z kvalitních surovin právě za rozumnou cenu. „Používáme kvalitní suroviny jako jsou chobotnice, kalamáry, čerstvé maso, které máme přímo z Toskánska, uzeniny, které jsme si našli přímo v Toskánsku u řezníka, to je naše know-how,“ dodal.
„Již samotná přítomnost restauračního zařízení v seznamu Main Cities of Europe představuje pro jejich majitele, šéfkuchaře a celý personál obrovský úspěch,“ uvádí michelinská tisková zpráva s připomínkou, že návštěvy inspektorů, kteří rozhodují o případném zařazení podniku do průvodce, jsou vždy anonymní, což má zajistit objektivitu hodnocení.
Podle šéfkuchaře Duy Chua hodnotí michelinští inspektoři Prahu, podobně jako v Rakousku nebo v Maďarsku jenom v rámci společného výběru evropských velkých měst. „Důvodem nejen v Česku, ale i v dalších státech, které jsou součástí výběru, je nedostatek kvalitních restaurací, které by mohl Michelin hodnotit samostatně v rámci jedné země. A Česko je navíc malou zemí, která nemá dostatek klientů. Umíte si představit třeba michelinskou restauraci v Třeboni? Kdo do ní půjde?“ tvrdí.
Michelinský seznam letos doplnily restaurace z Chorvatska, konkrétně ze Záhřebu a Dubrovníku, a z Islandu, tedy z Reykjavíku. Letošní průvodce Main Cities of Europe uvádí více než 1900 restaurací z 38 největších měst 22 evropských zemí; Slovensko ve výčtu nadále chybí.
Foto: Michelin


