Dvě pražské restaurace letos obhájily michelinskou hvězdu

Michelinskou hvězdu pro letošní rok obhájily pražské restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise a Field, které v současnosti zůstávají jedinými restauračními zařízeními v České republice s tímto oceněním. Uvádí se v tiskové zprávě k vydání gastronomického průvodce Michelin pro Evropu (Main Cities of Europe 2019).

Michelinskou hvězdu pro letošní rok obhájily pražské restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise a Field„Potřetí se nám podařilo obhájit michelinskou hvězdu. Každá obhajoba je těžká, a budeme se snažit být ještě lepší. Nesmírně si vážíme týmu, který pro Field pracuje, protože bez jejich tvrdé práce by hvězda nebyla,“ sdělil šéfkuchař Fieldu Radek Kašpárek.

Počet hodnocených českých podniků – výlučně pražských – v letošním průvodci oproti loňsku klesl 33 na 31, přičemž se objevila tři nová zařízení – Benjamin, Levitate a Salabka – a pět jich naopak zmizelo. „Jsme velice rádi, že jsme v průvodci a budeme i nadále pokračovat v tom, co děláme. Těšíme se na příští rok,“ dodal Christian Duy Chu z Levitate Restaurantu.

Symbol Bib Gourmand, který označuje dobrou kvalitu za přijatelnou cenu, inspektoři Michelinu přisoudili čtyřem pražským restauracím (Divinis, Eska, Na Kopci a Sansho), zatímco loni jich bylo šest. Dvě restaurace, které loni získaly toto ocenění, ale mezitím zavřely – šlo o Bistrøt 104 a Maso a kobliha.

„Nejsme překvapení, ale jsme samozřejmě rádi,“ řekl za Divinis, kterou vlastní kuchař Zdeněk Pohlreich, Miroslav Čornanin. Podle něj se restaurace snaží vařit z kvalitních surovin právě za rozumnou cenu. „Používáme kvalitní suroviny jako jsou chobotnice, kalamáry, čerstvé maso, které máme přímo z Toskánska, uzeniny, které jsme si našli přímo v Toskánsku u řezníka, to je naše know-how,“ dodal.

„Již samotná přítomnost restauračního zařízení v seznamu Main Cities of Europe představuje pro jejich majitele, šéfkuchaře a celý personál obrovský úspěch,“ uvádí michelinská tisková zpráva s připomínkou, že návštěvy inspektorů, kteří rozhodují o případném zařazení podniku do průvodce, jsou vždy anonymní, což má zajistit objektivitu hodnocení.

Podle šéfkuchaře Duy Chua hodnotí michelinští inspektoři Prahu, podobně jako v Rakousku nebo v Maďarsku jenom v rámci společného výběru evropských velkých měst. „Důvodem nejen v Česku, ale i v dalších státech, které jsou součástí výběru, je nedostatek kvalitních restaurací, které by mohl Michelin hodnotit samostatně v rámci jedné země. A Česko je navíc malou zemí, která nemá dostatek klientů. Umíte si představit třeba michelinskou restauraci v Třeboni? Kdo do ní půjde?“ tvrdí.

Michelinský seznam letos doplnily restaurace z Chorvatska, konkrétně ze Záhřebu a Dubrovníku, a z Islandu, tedy z Reykjavíku. Letošní průvodce Main Cities of Europe uvádí více než 1900 restaurací z 38 největších měst 22 evropských zemí; Slovensko ve výčtu nadále chybí.

Foto: Michelin

 

Nejnovější články z rubriky Česko a jeho regiony

Foto: CzechTourism

Zahraniční odborníci na cestovní ruch poznali Karlovarský kraj

První velká incomingová akce na podporu návštěvnosti České republiky po pandemii covid-19. Tak vnímají odborníci na cestovní ruch z celého světa Czech Republic Travel Trade Day (TTD) 2022. Ve spolupráci s Destinační agenturou Živý kraj ho uspořádala...

Číst více
Foto: DMO Český Krumlov Region

Web destinace Český Krumlov Region uspěl ve Zlatém erbu

Webové stránky destinace Český Krumlov Region zabodovaly jako jedny z nejlepších v republice v soutěži Zlatý erb. V kategorii měst a obcí se umístily na druhé příčce v rámci Ceny místopředsedy vlády pro digitalizaci za nejlepší turistickou prezentaci. Ocenění se předávala...

Číst více
Foto: TO Pardubicko

Na Pardubicku jednali o výběru poplatků z pobytu i moderních technologiích

V Pardubicích se včera sešli místní aktéři cestovního ruchu. Debatovali například o moderních technologiích v turismu nebo o výběru poplatků z pobytu. Pravidelné jednání uspořádala už pošesté oblastní organizace cestovního ruchu s názvem Pardubicko - Perníkové srdce Čech.

Číst více