Centrála cestovního ruchu Jižní Morava (CCRJM) představila nový projekt s názvem Gourmet Jižní Morava, který je rozšířením již existujícího a úspěšného projektu Gourmet Brno na celý region Jižní Moravy. Jeho cílem je vybrat a prezentovat nejlepší a nejoblíbenější gastronomické podniky v celém Jihomoravském kraji. Ať už jsou to místa, která zákazníkům přinášejí skvělé chuťové zážitky, originální kombinace, kvalitní i regionální suroviny nebo třeba autentickou atmosféru.
Gourmet Jižní Morava se zaměří na celý Jihomoravský kraj s tím, že pořadatel projektu Gourmet Brno, kterým je Turistické informační centrum Brno, se bude nadále věnovat čistě brněnským podnikům. Cílem projektu je vytvořit žebříček nejoblíbenějších podniků v následujících pěti kategoriích:
-
Restaurace
-
Bistra
-
Kavárny a cukrárny
-
Pivnice a pivovary (s možností degustace)
-
Vinárny a vinařství (s možností degustace)
V první fázi je oslovena tzv. nominační komise složená z osob, které mají výbornou znalost regionu. Každý člen komise následně nominuje své TOP podniky. Členy komise jsou přitom jak osoby z kulturního, společenského či politického spektra, tak i zástupci zájmových sdružení, odborných asociací ad. Zástupce v komisi má také každá certifikovaná oblastní destinační společnost působící na území regionu Jižní Morava.
Každý člen komise zašle maximálně 10 nominací. Součtem nominací vznikne návrh TOP 10 podniků v každé kategorii. Tyto podniky následně zhodnotí komise, jejímiž členy jsou odborníci z oblasti gastronomie či food novináři/blogeři, kteří naopak nepůsobí na území Jihomoravského kraje. Tím chtějí pořadatelé zaručit co největší nezávislost hodnocení.
Výsledkem společné práce bude brožura Gourmet Jižní Morava 2019, jež má být inspirací a doporučením pro domácí, ale i zahraniční turisty, kteří v rámci svých cest po jižní Moravě chtějí ochutnat to nejlepší, co náš region nabízí.
Foto: Shutterstock.com