AHR ČR vyjádřila své zklamání ze zamítnutí novely protikuřáckého zákona
31. 5. 2018
V restauracích a na dalších místech bude dál platit úplný zákaz kouření. Sněmovna poslanecký návrh na zmírnění protikuřáckého zákona zamítla už v úvodním kole. Předloha měla provozovatelům umožnit vybudování oddělených kuřáren. U menších podniků, v nichž se nepodává jídlo, by zavedla ještě širší změkčení.
Předloha měla přinést možnost zřizování kuřáren v restauracích, divadlech, kinech a dalších kulturních zařízeních a na sportovištích včetně hal. Provozovatelé menších hospod nebo barů do 80 metrů čtverečních, v nichž se nepodává jídlo, měli dostat možnost se rozhodnout, zda bude podnik kuřácký, nebo nekuřácký. Novela by dále zrušila odpovědnost hostinských za to, že podají alkohol dospělé osobě, u níž panuje podezření, že pak bude vykonávat činnost, kterou by mohla někoho ohrozit nebo poškodit majetek.
Zatímco zastánci nynějšího úplného zákazu argumentovali zejména zdravotními důvody. Kritici mluvili o zásahu do svobody podnikání nebo o hluku a nepořádku, kteří kuřáci způsobují před restauracemi. „Zákon má pozitivní dopad na veřejné zdraví. To má přednost před svobodou podnikání. Měnit zákon po roce účinnosti je nezodpovědné,“ řekl ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch.
Podle květnového průzkumu Univerzity Karlovy ve spolupráci s agenturou Ipsos podporuje úplný zákaz kouření 71 procent Čechů. Proti je zbytek, rozhodně ho odmítá 12 procent lidí.
Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR ČR) následně vyjádřila své zklamání z rozhodnutí novelu zamítnout. „Mnohá opatření, navrhovaná novelou byla logická a zamezila by diskriminaci skupiny podnikatelů a odstranění některých sporných částí zákona, které vedou k právní nejistotě podnikatelů v pohostinství. AHR ČR není zastáncem kouření v restauracích, ovšem nedomnívá se, že je nutné tuto problematiku řešit plošným zákonným zákazem,“ uvedla asociace v tiskové zprávě.
Asociaci se především nelíbí, že dosud nikdo neřešil několik sporných ustanovení. Konkrétně nebyl nikdo schopen vysvětlit důvody toho, proč lze zřídit kuřárny ve veřejně přístupných prostorách, jako například na letišti, v hotelu apod., ale není možné takovou kuřárnu zřídit v restauraci.
„Přes opakované připomínky ze strany podnikatelů není ochota politiků ani státních institucí reálně se zabývat problémy, které tento zákon svou nedokonalostí může způsobovat nejen samotným provozovatelům restaurací, ale také zákazníkům. AHR ČR by přivítala skutečně racionální debatu odborníků nad některými spornými ustanoveními zákona,“ zdůraznila dále asociace.
Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) ve spolupráci se společností Data Servis – informace zveřejnila výsledky vývoje tržeb v ubytovacích a stravovacích zařízeních za první čtvrtletí letošního roku. Z průzkumu vyplývá, že provozovatelé restaurací zažívají postupný návrat hostů na...
Během 84. valného shromáždění konfederace HOTREC, které se uskutečnilo v Praze, obdržel Pavel Hlinka evropské ocenění za svůj mimořádný přínos k propagaci odvětví cestovního ruchu a pohostinství v České republice. V tiskové zprávě to uvedla Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR...
Za podpory Vinařského fondu a ve spolupráci s Národním vinařským centrem se uskutečnil dvacátý ročník ojedinělé mezinárodní soutěže kupáží, asambláží a známkových vín Cuvée 2022 Ostrava. S velkým ohlasem se v tomto klání setkaly produkty značky Mucha Sekt - degustátoři...