AHR ČR vítá rozhodnutí poslanců o snížení DPH a rozšíření EET

Poslanecká sněmovna v pátek projednala a schválila vládní novelu zákona o EET a DPH, která byla vrácena Senátem ČR s návrhem na její zrušení. Tento krok znamená převedení DPH v restauracích u pokrmů, nealkoholických nápojů a točeného piva do nejnižší, tedy 10%, sazby. Povinnost registrovat se k elektronické evidenci tržeb (EET) bude mít od příštího roku drtivá většina zbývajících podnikatelů přijímajících hotovost, tedy např. i prodejci občerstvení „do ruky“.

EET od příštího roku dopadne i na stánkový prodej občerstvení

Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR ČR) rozhodnutí uvítala. Prezident asociace Václav Stárek k tomu uvedl: „Jsme rádi, že jsme opět o krok blíže k pomoci pohostinství jasnou formou snížení daňové zátěže. Tento zákon povede k podpoře podnikání v našem oboru, kde za poslední dobu došlo k uzavření mnoha provozoven, zvláště na venkově, převážně z ekonomických důvodů. Zároveň vnímáme, že mnohé venkovské hospůdky těžko konkurují klubům, zřizovanými různými zájmovými spolky.“  Snížení DPH pro obory s velkým podílem lidské práce, což jsou většinou malé a mikro podniky, je podle prezidenta AHR ČR konkrétní podporou drobných podnikatelů a to nejen v pohostinství, ale i dalších v službách. „Tento krok se nepromítne do snižování cen, ale zachrání mnohé živnostníky v oboru, kteří již nyní uvažovali o ukončení svého podnikání,“ konstatoval Stárek.

Poslanci schválená novela zákona přinese změnu v oblasti elektronické evidence tržeb. Původně zvažovaná třetí a čtvrtá vlna se spojí v jednu a povinnost registrovat se k EET bude mít většina zbývajících podnikatelů přijímajících hotovost. V segmentu horeca se to týká například stánkového prodeje občerstvení. „Naše asociace podporovala dokončení procesu zavedení EET, protože stávající zákon ukládal tuto povinnost například restauracím, ale už ne stánkům s občerstvením, čímž docházelo k nerovným podmínkám na trhu stravovacích služeb,“ komentoval schválení novely zákona Václav Stárek a dodal: „V minulosti bylo pohostinství stavěno do pozice oboru, který se nejvíce podílí na šedé ekonomice, což odmítáme, protože tomu tak zdaleka nebylo a není.“ 

Elektronická evidence tržeb podle AHR ČR za více než rok svého fungování nezaznamenala žádné technické problémy, před kterými varovali někteří odpůrci tohoto systému. AHR ČR dlouhodobě zastává názor, že není možné, aby zákon o EET platil pouze pro jednu oblast podnikání.

 Foto: Shutterstock.com

 

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

Celyoturismu.cz končí, cestovní ruch se přesouvá na Komoraplus.cz

Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Restauratérům i ubytovatelům se vracejí hosté

Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) ve spolupráci se společností Data Servis – informace zveřejnila výsledky vývoje tržeb v ubytovacích a stravovacích zařízeních za první čtvrtletí letošního roku. Z průzkumu vyplývá, že provozovatelé restaurací zažívají postupný návrat hostů na...

Číst více
Foto: AHR ČR

Pavel Hlinka nositelem Gaspart Bonet Foundation Award

Během 84. valného shromáždění konfederace HOTREC, které se uskutečnilo v Praze, obdržel Pavel Hlinka evropské ocenění za svůj mimořádný přínos k propagaci odvětví cestovního ruchu a pohostinství v České republice. V tiskové zprávě to uvedla Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR...

Číst více