Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR ČR) vítá návrh ministryně financí Aleny Schillerové zavést od roku 2021, jako alternativu ke stravenkám, tzv. stravenkový paušál. Tento návrh byl paní ministryní představen na kulatém stolu Hospodářské komory České republiky minulý pátek.

„Někteří vydavatelé stravenek se snaží již delší dobu v médiích vytvářet katastrofické scénáře o dopadech tohoto opatření na zaměstnanecké stravování,“ uvádí AHR ČR v tiskové zprávě. Realita je přitom taková, že diskutovaný návrh přináší zaměstnavatelům další alternativu zajištění stravování pro své zaměstnance. „Je zřejmé, že se vydavatelé stravenek brání jakékoli další konkurenci na trhu, ale postoj odborů je spíše zarážející, protože jde proti zájmu zaměstnanců a zvláště těch, kteří žádné benefity na zajištění stravy zatím nečerpají a tento systém jim to naopak umožní,“ doplňuje prezident AHR ČR Václav Stárek.
Hlavním argumentem je tzv. účelovost stravenky, tedy ceniny, která je určena pro stravování zaměstnanců. Neexistuje přitom efektivní způsob, jak kontrolovat, zda jsou stravenky využívány za účelem stravování. Toto podporuje i informace, která zazněla ze strany samotných vydavatelů stravenek, že pouze 60 procent plateb stravenkami pochází z restaurací. A 40 procent představuje nákupy v obchodech, kde lze těžko určit, na co byly stravenky využity.
Odpůrci návrhu operují také s tím, že lidé se bez stravenek nebudou stravovat, ale využijí finanční prostředky jinak. Toto tvrzení ale dle AHR ČR jde proti rostoucím trendům zdravého životního stylu, který je pozorován a popsán mnoha studiemi celosvětově, včetně České republiky. „Veřejnost by měla být jasně informována, že nikdo stravenky neruší, ale nabízí se rozšíření možností zaměstnaneckých benefitů. Neméně důležitá je skutečnost, že současný systém vydávání stravenek je postaven hlavně na ochotě provozovatelů restaurací a obchodníků tyto ceniny akceptovat, přičemž pro ně samotné znamená nemalou administrativní zátěž a někdy až desetiprocentní náklady, to se samozřejmě promítá do cen pokrmů v restauracích,“ připouští Václav Stárek.
Podle průzkumu AHR ČR, který byl opakovaně prováděn, přitom třetina restaurací již v současné době stravenky neakceptuje a více než 60 procent provozovatelů nesdílí názor, že by další alternativa měla zásadní negativní dopady na jejich tržby. Podle průzkumu představují tržby za papírové stravenky v průměru pouze 15 procent celkových tržeb restaurací.
Foto: archiv (podklady: Shuttterstock.com)
Čtěte také: Restaurace se omezení stravenek nebojí