AHR ČR: Restaurace se omezení stravenek nebojí

Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR ČR) podporuje záměr ministryně financí rozšířit možnosti pro zaměstnanecké stravování poskytnutím paušální částky ke mzdě. Pro zaměstnavatele i zaměstnance by to přineslo větší flexibilitu v zajištění stravování bez ohledu na to, zda restaurace nebo občerstvení stravenky přijímá

Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR ČR) podporuje záměr ministryně financí rozšířit možnosti pro zaměstnanecké stravování

Podle průzkumu AHR ČR již v současné době přibližně 30 procent restaurací stravenky nepřijímá. Časová a administrativní zátěž spojená s nimi spojená je pro restaurace velmi zatěžující. Provozovatelé musí navíc platit provize z nominální hodnoty každé stravenky firmám, které stravenky tisknou. Přijímá-li restaurace elektronické stravenky, hradí k tomu ještě provize poskytovatelům terminálů.

„Pokud někdo argumentuje tím, že je třeba zajistit účelovost poskytnutého příspěvku na stravu, pak papírové stravenky ji nezajistí. Stravenky jsou běžně přijímány i jinými subjekty než poskytovateli stravovacích služeb a u některých obchodníků dochází i k jejich opětovnému oběhu. Na druhou stranu, pro zaměstnance, kteří jsou často na cestách, případně se místo jejich práce mění, by paušální odměnou odpadlo mnoho starostí jak a kde se stravovat,“ uvedl k návrhu Václav Stárek, prezident AHR ČR. Podle něj mají zaměstnanci také problém s tím, že stravenky, jejichž platnost je omezena časem, propadnou a o část příspěvků tak přijdou.

Značné procento restaurací přijímá stravenky jen z důvodu konkurenceschopnosti s okolními restauracemi. Podle průzkumu AHR ČR se 60 procent restaurací přijímající stravenky nebojí toho, že by z dlouhodobého hlediska přišlo o své hosty. Pokud by došlo k úbytku hostů, pak by se jednalo pouze o malou část návštěvníků v době obědových menu a tento jev by byl pouze dočasný. „Lidé, kteří preferují teplé jídlo s obsluhou v restauracích, budou v případě poskytnutí finanční částky ke mzdě navštěvovat restaurace i nadále. Nebudou měnit svůj životní styl jen proto, že nemají stravenky,“ uvedla asociace jako jeden z důvodů, proč se restaurace úbytku hostě nebojí.

Foto: archiv (podklady: Shutterstock.com)

 

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

Restauratérům i ubytovatelům se vracejí hosté

Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) ve spolupráci se společností Data Servis – informace zveřejnila výsledky vývoje tržeb v ubytovacích a stravovacích zařízeních za první čtvrtletí letošního roku. Z průzkumu vyplývá, že provozovatelé restaurací zažívají postupný návrat hostů na...

Číst více
Foto: AHR ČR

Pavel Hlinka nositelem Gaspart Bonet Foundation Award

Během 84. valného shromáždění konfederace HOTREC, které se uskutečnilo v Praze, obdržel Pavel Hlinka evropské ocenění za svůj mimořádný přínos k propagaci odvětví cestovního ruchu a pohostinství v České republice. V tiskové zprávě to uvedla Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Šest medailí pro Mucha Sekty z 20. ročníku Cuvée Ostrava

Za podpory Vinařského fondu a ve spolupráci s Národním vinařským centrem se uskutečnil dvacátý ročník ojedinělé mezinárodní soutěže kupáží, asambláží a známkových vín Cuvée 2022 Ostrava. S velkým ohlasem se v tomto klání setkaly produkty značky Mucha Sekt - degustátoři...

Číst více