Olomouci se kampaň mimořádně vydařila

Foto: Město Olomouc Foto: Město Olomouc

Týmu pracovníků oddělení cestovního ruchu v Olomouci skončila marketingová kampaň pro udržení návštěvnosti města v době covidové. Přestože se zaměřili jen na české turisty, vyplatilo se to. Ukázal se tak potenciál domácího turisty a jeho touhy po poznání atmosféry českého města a jeho historie.

Celý marketingový mix zde zaměřili na základní lidské smysly a pocity, a ty v celé kampani zdůraznili. Slogany „To musíte slyšet“, „To musíte vidět“, To musíte ochutnat“ apod. výborně vyzdvihovaly jedinečnost regionu. Kampaň se prezentovala na billboardech u dálnic směrem k Olomouci, variaposterech a závěsných banerech na vlakových nádražích, citylightech a tištěných inzercích B2B i B2C. To vše ještě doplnila roadshow po největších městech Česka.

Foto: Město Olomouc Foto: Město Olomouc

Taková kampaň na klíč od marketingové agentury by nás stála 1 až 1,5 milionu. My jsme měli ale jen 500 000, a to byl nejvyšší rozpočet, co jsme kdy měli. Tak jsme si kampaň udělali sami,“ vysvětlila vedoucí oddělení Ing. Lucie Bartovská a dodala: „Na jaře a začátkem léta jsme museli zrušit většinu společenských akcí, které si sami organizujeme. Čas jsme tedy využili k organizaci kampaně.“

Nevýhodou kampaně na klíč je to, že se vám snaží agentury prodat plochy v nějakém balíku, o které není takový zájem, přes vábničku množstevní slevy. Takové plochy nebývají vhodně umístěné, aby byly efektivní. My jsme si však každou plochu pečlivě vybírali, protože jsme chtěli hodně muziky za málo peněz,“ doplnil Ladislav Podbehlý ze stejného oddělení.

Mgr. Miloslava Šinclová také z Oddělení cestovního ruchu však upozornila na vysokou pracnost vlastní kampaně: „Každou inzerci či službu jsme museli zvlášť zúřadovat od objednávky přes schválení čerpání z rozpočtu až po fakturaci a proplacení. Ale my jsme chtěli peníze na kampaň využít co nejlépe, tak jsme do toho šli.“ Město Olomouc bylo v době, kdy kampaň běžela opravdu vidět. Ať už na dálnici, nebo při cestě vlakem. Billboardy byly umístěny na velmi exponovaných místech. Na příjezdu a odjezdu ze Zlína, na hlavním tahu v Litomyšli, Hradci Králové apod. Obzvlášť efektivně se podařila myšlenka při cestě rychlíkem z Prahy do Olomouce. Na každém nádraží bylo z vlaku vidět lákadlo na jiný lidský smysl – vidět, ochutnat, milovat… Citylighty v největších městech s dojezdem do 400 km byly umístěny na nejvíce frekventovaných zastávkách MHD.

Tištěná inzerce byla zaměřená na časopisy pro zájemce o cestování, regionální gastronomii a společenský život tak, aby zasáhla co nejvíce cílových skupin, o které v cestovním ruchu jde, a také B2B. Vhodně byl také vybrán smysl či pocit, na který se inzerce zaměřila. V kulinářském časo-pisu lákala na slogan „To musíte ochutnat“ a v cestovatelském na „To musíte vidět“. On-line inzerce a komunikace na sociálních sítích je dnes samozřejmostí. Ovšem překvapením byla velká odezva na inzerci na webu zaměřeném na LGBT komunitu.

Doplňující aktivitou byla roadshow po největších městech. „Aby se nezvyšovaly náklady kampaně, probíhala roadshow v pracovních dnech na turistických informačních centrech těchto měst. S nimi dlouhodobě spolupracujeme, a nemuseli jsme tak utrácet za pronájem plochy. Personálně vše zajistilo naše oddělení společně s naším informačním centrem. Polepili jsme naše služební vozidlo a obrandovali náš prezentační stan,“ vysvětlila nízké náklady Ing. Lucie Bartovská.

Úspěch kampaně lze jen těžce vyhodnotit, pokud nemáte zpětnou vazbu. K tomu v Olomouci využili turistickou kartu Olomouc region Card. Ta jako jedna z mála není jen slevová, ale na více než 90 zajímavých místech v Olomouckém kraji je vstup zdarma včetně MHD v Olomouci. Kartu lze zakoupit v informačních centrech, zoo a v místech, kde karta platí. „Cílem naší kampaně nebylo jen přilákat turisty na jeden den, ale aby také u nás přenocovali. Proto jsme celou kampaň podpořili kartami zdarma při dvou a více přenocováních.“ doplnil Ladislav Podbehlý. „To se velmi osvědčilo a potvrdilo nám, že jsme šli správným směrem. Mohli jsme tak vyhodnotit úspěšnost kampaně podle rozdaných karet,“ vysvětlil.

Takhle kompletní reklamní kampaň realizovaná bez agentury je v České republice spíše výjimkou. Navíc takto úspěšnou i bez profesionální agentury. „Jsem na všechny v našem týmu moc hrdá. Svou roli určitě sehrálo i to, že jsme tu všichni srdcaři, které cestovní ruch baví. Touto kampaní jsme inspirovali sami sebe pro příští aktivity,“ uzavřela Ing. Lucie Bartovská.

Nejnovější články z rubriky Česko a jeho regiony

Foto: Shutterstock.com

Celyoturismu.cz končí, cestovní ruch se přesouvá na Komoraplus.cz

Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...

Číst více
Foto: CzechTourism

Zahraniční odborníci na cestovní ruch poznali Karlovarský kraj

První velká incomingová akce na podporu návštěvnosti České republiky po pandemii covid-19. Tak vnímají odborníci na cestovní ruch z celého světa Czech Republic Travel Trade Day (TTD) 2022. Ve spolupráci s Destinační agenturou Živý kraj ho uspořádala...

Číst více
Foto: DMO Český Krumlov Region

Web destinace Český Krumlov Region uspěl ve Zlatém erbu

Webové stránky destinace Český Krumlov Region zabodovaly jako jedny z nejlepších v republice v soutěži Zlatý erb. V kategorii měst a obcí se umístily na druhé příčce v rámci Ceny místopředsedy vlády pro digitalizaci za nejlepší turistickou prezentaci. Ocenění se předávala...

Číst více